«Αστακός» γίνεται από σήμερα το βράδυ η Αθήνα, ενόψει της 42ης επετείου του Πολυτεχνείου. προς αποφυγή επεισοδίων περίπου 6.000 -7.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν από νωρίς το πρωί της Τρίτης σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Ads

Η κατάσταση επιφυλακής ξεκινάει απόψε Δευτέρα και θα λήξει στις 6 Δεκεμβρίου, στην έβδομη μαύρη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, καθώς θα γίνει η καθιερωμένη πορεία από το Πολυτεχνείο προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, την επομένη έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση οι αγρότες, το προσεχές Σάββατο ακολουθεί το ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και δυο ημέρες μετά είναι η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως έγινε γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας πρόσφατα σε στελέχη των ΜΑΤ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι ενέργειες που θα γίνουν και στην επόμενη κρίσιμη μέρα, δηλαδή την Τρίτη 17 Νοέμβρη, θα γίνουν σύμφωνα με τις εντολές που θα πάρετε από την ηγεσία σας και λίγο πολύ με την πρακτική που εφαρμόστηκε χθες. Που σημαίνει, όχι συγκρουσιακή διάθεση, πειθαρχημένη αντίληψη και όχι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. […] Να αποτρέψουμε βίαιες ενέργειες, να αποτρέψουμε σπασίματα, να αποτρέψουμε τραυματισμούς και να αποτρέψουμε και βεβήλωση χώρων, γιατί το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη έχει και μία συμβολική, ιερή σημασία, πέρα από τα μάρμαρα και τα σκαλιά».

Ads