Απόρρητα έγγραφα που δείχνουν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει για δύο έτη τους συνοριακούς ελέγχους, επικαλείται το Associated Press, «προεξοφλώντας» την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Ads

Το AP σημειώνει ότι τα έγγραφα έδειξε στο πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος της ΕΕ, υπό καθεστώς ανωνυμίας. 

Στα έγγραφα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να είναι έτοιμοι να κάνουν για πρώτη φορά χρήση των όρων «έκτακτης ανάγκης» που θα οδηγήσει σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη ζώνη Σένγκεν για διάστημα έως και δύο χρόνια.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε τον προηγούμενο μήνα σε σύνοψη που χρησιμοποιήθηκε για τη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ ότι το να ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων «είναι ο μόνος τρόπος» για να μπορέσει η ΕΕ να επεκτείνει το διάστημα εφαρμογής των συνοριακών ελέγχων. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε από τους υπουργούς να εφαρμοστεί το Άρθρο 26.

Ads

Αυστρία προς ΠΓΔΜ: Προετοιμαστείτε να κλείσετε τα σύνορα με Ελλάδα

«Η ΠΓΔΜ πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμη να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα της με την Ελλάδα, δεδομένου ότι μετά την Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεταναστευτικές ροές» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε, στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Νίκολα Πόποσκι.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το 2016 θα διέλθουν από τη χώρα τόσοι πρόσφυγες, όσους δεχτούν οι χώρες της Ε.Ε. και ανήγγειλε την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα σχετικά με τις διελεύσεις.

Ο Πόποσκι συμπλήρωσε ότι η ΠΓΔΜ θα συντονίσει τις προσπάθειές της με τις άλλες χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και τα μέτρα που θα λάβει η χώρα του προς την κατεύθυνση αυτή θα αντανακλούν τις όποιες αποφάσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. που αποτελούν τον τελικό προορισμό των προσφύγων.