«Η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να χαλαρώσει το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων», διαμήνυσε από το βήμα συνεδρίου του Economist στην Αθήνα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος χαρακτήρισε το υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ως την καλύτερη επιλογή για την ελληνική οικονομία. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές ευθύνες της κρίσης.
 

Ads

Ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως ακόμη και χωρίς το υφιστάμενο πρόγραμμα η Ελλάδα αναγκαστικά θα εφάρμοζε τη δημοσιονομική προσαρμογή και μάλιστα θα το έκανε με πιο βίαιο τρόπο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία δεν απορρέουν από το ίδιο το πρόγραμμα αλλά από τις μη βιώσιμες πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονταν επί πολλά έτη στη χώρα.
 
Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να τοποθετήσει εκ νέου το πρόγραμμα σε τροχιά, χαρακτήρισε «επικίνδυνα κοντόφθαλμες και αποσπασματικές» τις αναλύσεις που υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από το Ευρώ.
 
Όσον αφορά στο αίτημα για αύξηση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των πόρων (μόνο 35% έως σήμερα από τα ταμεία συνοχής). Παρατήρησε δε ότι το Ευρωομόλογο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση εν μέσω της διαχείρισης μιας κρίσης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική ένωση των χωρών – μελών.
 
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Άσμουσεν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Π. Θωμόπουλος: Σε αναπτυξιακή τροχιά η Ελλάδα το 2013 – 2014
 
Μιλώντας επίσης στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το προσεχές διάστημα η Ελλάδα θα επιτύχει θετικούς ανάπτυξης του ΑΕΠ.
 
Ο κ. Θωμόπουλος προέβλεψε από το βήμα του συνεδρίου ότι στην περίοδο 2013 – 2014 θα έχει επιτευχθεί η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον.
 
Επισήμανε ακόμη ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει κατανείμει έως σήμερα 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
 
Παρατήρησε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση του λειτουργικού τους κόστους, καθώς το προσωπικό έχει μειωθεί, ενώ επιπλέον, έχουν περικοπεί τόσο οι αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών όσο και εργαζόμενων. Τέλος, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και πως θα πρέπει να αναληφθεί η αντίστοιχη πολιτική ευθύνη η οποία θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.