Το μήνυμα που μεταφέρει στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποιεί, είναι ότι με την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα έχει εκπληρωθεί το 70% των δημοσιονομικών υποχρεώσεων που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο. 

Ads

Με κεντρικό επιχείρημα την ταχύτητα με την οποία προχωρά η κυβέρνηση σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές (μεταξύ άλλων ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και του Αστέρα Βουλιαγμένης) θα ζητήσει το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για την απομείωση του χρέους και να εμπεδωθεί διεθνώς η εντύπωση ότι η χώρα μας βγαίνει οριστικά από την κρίση. 

Η περιοδεία του Ευ, Τσακαλώτου ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου με συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στις 9 προβλέπεται συνάντηση με τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο και την Κυριακή με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. 

Στις 11 Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση με τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, στις 12 με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

Στο Βερολίνο και το Παρίσι περνά το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για συζητήσεις με τις ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων, προκειμένου να ενημερώσει και να πείσει για την ελληνική πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. 

Εξάλλου, στις 17-18 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το Βερολίνο ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι. 

Χάνοντας χρόνο 

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου δεν προβλέπεται κάποια απόφαση για το ελληνικό ζήτημα, ενώ βαρύς ήταν ο απόηχος της δήλωσης Ντάισελμπλουμ ότι θα χρειαστούν μήνες και όχι εβδομάδες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι τα «γεράκια» της ευρωζώνης με επικεφαλής τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε θα δυσχεράνουν την ελληνική προσπάθεια ενώ σκληρή αναμένεται να είναι η στάση του ΔΝΤ που θα εμπλακεί ενεργά στις συζητήσεις από τις 18 Ιανουαρίου, μετά την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα.  

Η επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου θα αξιολογήσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις της Αθήνας (για βελούδινο διαζύγιο) και του Βερολίνου (για παραμονή με κάθε τρόπο). 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ως ισχυρό διαπραγματευτικό τους χαρτί τη συναίνεση των εργοδοτικών φορέων στην αύξηση των εισφορών παρά τις ασάφειες και κάποιες εκ των υστέρων διαφωνίες. Θεωρούν επίσης ότι η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση είναι εκτεθειμένη για την αρνητική στάση της σε συνδυασμό με την απουσία εναλλακτικών προτάσεων, ενώ είναι προφανές ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι έχουν προκαλέσει την αρνητική έκπληξη των Ευρωπαίων συνομιλητών τους που ζητούν με κάθε ευκαιρία τη στήριξη της ασφαλιστικής  μεταρρύθμισης. 

Ζήτημα συνοχής 

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Το πλέον ευαίσθητο σημείο αφορά τη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών για την οποία ήδη διαμαρτύρονται βουλευτές της συμπολίτευσης χωρίς ωστόσο να προαναγγέλλουν καταψήφιση και ενώ γίνονται βελτιώσεις στην αρχική πρόταση. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι οι αντί – ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις υπονομεύουν την μεταρρύθμιση προωθώντας καταστροφολογία και διαμορφώνοντας εμπρηστικό κλίμα. 

Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα βιάζεται να κλείσει η αξιολόγηση και επειδή ανησυχεί για τις δυνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση στην Κίνα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς θέλουν οι πιστωτές και δείχνουν διάθεση καθυστέρησης.

Πολλά θα κριθούν στο Νταβός. Εκεί στις 21 και 22 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν.

Εικάζεται ότι τότε θα συζητηθούν όλα: Ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το ασφαλιστικό, η αξιολόγηση, η απομείωση του χρέους και το κυπριακό (στο Νταβός θα βρίσκονται επίσης Κάμερον, Αναστασιάδης, Ακιντζί).