Δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενο, κλείσιμο αξιολόγησης, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ασφαλιστικό μπαίνουν πιεστικά στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας από αύριο, στη σκιά της άφιξης της τρόικας.

Ads

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται από αύριο στην Αθήνα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Κομισιόν, θα παραμείνουν έως την Παρασκευή προκειμένου αφ’ ενός να κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ και, αφ’ ετέρου να καθοριστεί το επόμενο πακέτο των δύσκολων μέτρων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Το ασφαλιστικό

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκονται οι δύσκολες και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, το οποίο θα τεθεί αύριο στο τραπέζι της συνεδρίασης των Κυβερνητικών Συμβουλίων Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που περιλαμβάνει τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Πολιτισμού και Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Στη συνεδρίαση, που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στο Μαξίμου, θα συζητηθεί και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ads

Οπως διαμήνυσαν τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτη, το επίμαχο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις δεν αποτελεί την τελική κυβερνητική πρόταση αλλά τη «βάση διαλόγου».

Το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, με σημερινή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει «μυθεύματα» τα σενάρια περί επιβολής μηνιαίας έκτακτης εισφοράς 100 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες ή για νέο φόρο στους υψηλούς μισθούς και συντάξεις.

«Τα δημοσιεύματα που αποδίδονται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς, συνιστούν μυθεύματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», αναφερει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο».

Το δεύτερο πακέτο μέτρων και η αξιολόγηση

Πέραν του ασφαλιστικού, με την έλευση της τρόικας θα ανοίξει και το θέμα της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα. Το πρωί, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε «μίνι» υπουργικό συμβούλιο στο οποίο εξετάστηκαν εκκρεμότητες και προτεραιότητες και δόθηκε η κατεύθυνση να κλείσουν ταχύτατα τα ανοιχτά μέτωπα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, άλλωστε, οι εκκρεμότητες είναι πολλές καθώς μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί μόνον το 30% των προαπαιτούμενων και μέσα στην εβδομάδα πρέπει να εκδοθούν αρκετές και σημαντικές υπουργικές αποφάσεις για το κλείσιμο περαιτέρω μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Ανάμεσα στα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα παραμένει και η εξεύρεση ισοδύναμων για να μην επιβληθεί τελικά ο ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η αναστολή του μέτρου έχει πάρει παράταση έως την Παρασκευή και στην πρωινή σύσκεψη, κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι τα ισοδύναμα θα έχουν κλειδώσει μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.