H κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας «δεν ενδιαφέρονται ή ίσως και να αντιμετωπίζουν εχθρικά το θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενοι στην απόφαση της ΤτΕ για τηνανάκληση της άδειας λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Εύβοιας. Σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της απόφασης της ΤτΤ, με την οποία ανακαλείται η άδεια λειτουργία της, αποφάσισε να προχωρήσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.

Ads

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί αν τους δίνονταν όχι χρήμα, αλλά τουλάχιστον χρόνος για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Αντ’ αυτού, τονίζουν, «επελέγη μια ‘λύση’ η οποία επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες» στους μεριδιούχους των τραπεζών, στους εργαζόμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των περιοχών που έχουν λάβει δάνεια και στο ίδιο το κράτος. «Είναι προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ενδιαφέρονται ή ίσως και να αντιμετωπίζουν εχθρικά το θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών», προσθέτουν υπογραμμίζοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τηΣυνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου

Ads

Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πολλά και σημαντικά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου και στην τοπική οικονομία γενικότερα.

«Η τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείρηση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά την έκλεισαν επειδή ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων τα οποία βρισκόταν σε καθυστέρηση λόγω της οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η τράπεζα Δωδεκανήσου, η οποία έκανε γνωστή την απόφαση της να προσφύγει στα δικαστήρια.

«Η απόφαση για το κλείσιμο της αντιπροσωπευτικότερης, καλύτερα οργανωμένης και της τρίτης σε κεφαλαιοποίηση Ελληνικής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία εξυπηρετούσε 15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απαράδεκτη» τονίζει στην ίδια ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.