Οι επιστολές του υπουργείου Εργασίας με τις οποίες εξηγούνται στους συνταξιούχους οι μειώσεις που έχουν δεχτεί οι συντάξεις τους, έχουν αρχίσει να φτάνουν, με τους παραλήπτες να διαμαρτύρονται καθώς είναι ασαφείς και σε ορισμένες περιπτώσεις λανθασμένες.

Ads

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι επιστολές, στις οποίες με προσωπικό ύφος ο κ. Κατρούγκαλος «ενημερώνει υπεύθυνα για το ύψος στο οποίο διαμορφώνεται στο εξής η σύνταξή τους», δεν ξεκαθαρίζουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αναπροσαρμογή.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή», σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία της επιστολής είναι λανθασμένα και δεν αντιστοιχούν με αυτά που αναγράφονται στα ενημερωτικά σημειώματα που εκδίδουν τα Ταμεία.

Η εφημερίδα αναφέρει κι ένα παράδεισμα:

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το εκκαθαριστικό σημείωμα συνταξιούχου για τις πληρωμές Αυγούστου που καταβλήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, ανέφερε κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 710,11 ευρώ, κύρια σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.166,39 ευρώ και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ 121,56 ευρώ (σύνολο 1.998,06 ευρώ), η επιστολή του υπουργού Εργασίας αναφερόταν σε τελείως διαφορετικά ποσά, στον πίνακα με τα στοιχεία πριν από την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Συγκεκριμένα, η επιστολή προς τον ίδιο άνθρωπο αναφέρεται σε κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 626,70 ευρώ, κύρια σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.025,61 ευρώ και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ (πλέον ΕΤΕΑ) 103,7 ευρώ, η οποία μετά την αναπροσαρμογή μειώνεται σε 95,73 ευρώ.

Ads

Tις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει μαζική συρροή συνταξιούχων που διαμαρτύρονται, ενώ και οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης γίνονται δέκτες έντονων διαμαρτυριών από συνταξιούχους που περισσότερο μπερδεύτηκαν παρά ενημερώθηκαν για τις περικοπές, αναφέρει τέλος η εφημερίδα.