Για σήμερα, Δευτέρα, έχει οριστεί η έναρξη της δίκης για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin, στην οδό Σταδίου, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας. Από την επίθεση είχαν βρει φρικτό θάνατο η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης.

Ads

Η εμπρηστική επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου, στο περιθώριο της ψήφισης του πρώτου μνημονίου, τον Μάιο του 2010.

Κατόπιν του εμπρησμού, οι φερόμενοι ως δράστες πραγματοποίησαν ανάλογη επίθεση και στο βιβλιοπωλείο Ιανός -το οποίο βρίσκεται επίσης επί της οδού Σταδίου, απέναντι από το κατάστημα της Marfin. 

Στο εδώλιο του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου θα καθίσουν οι 34χρονοι Θεόδωρος Σίψας και Παύλος Αντρέεβ. Ο πρώτος κατηγορείται για τον εμπρησμό του τραπεζικού υποκαταστήματος και ο δεύτερος για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο.

Ads

image

Στις δύο επιθέσεις, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εμπλέκονται ακόμη πέντε άγνωστα άτομα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, αδικήματα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.

Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ο Θεόδωρος Σίψας από την αρχή της δίωξης του αρνείται τις κατηγορίες και αμφισβητεί τα στοιχεία της Αστυνομίας βάσει των οποίων παραπέμφθηκε για τον εμπρησμό.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, ο κατηγορούμενος ουσιαστικά «στοχοποιήθηκε» από τις διωκτικές αρχές λόγω των πολιτικών απόψεων του, με «μοναδικό στοιχείο σε βάρος του» μία ανώνυμη επιστολή, ενώ επισημαίνονται «σοβαρότατες παρατυπίες» και αγνόηση καταθέσεων, φωτογραφιών και βίντεο που εμφανίζουν τον κατηγορούμενο να βρίσκεται πολύ μακρύτερα από την τράπεζα την επίμαχη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης.

Μετά την απολογία του στον ανακριτή είχε προκύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή ή μη, με την εισαγγελική λειτουργό να τάσσεται υπέρ της κράτησης του και τον ανακριτή να θεωρεί πως δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προφυλάκιση.

Τη θέση του ανακριτή είχε υιοθετήσει και το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που είχε κληθεί να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα, και έτσι ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος.

image