«Είμαι αθώος κύριε πρόεδρε. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου ξεκίνησε το πρωί η δίκη του για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.  Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας. Η δίκη, που διεξάγεται στην ίδια αίθουσα που είχε εκδικαστεί το 1991 η υπόθεση Κοσκωτά, άρχισε με καταθέσεις μαρτύρων.

Ads

Εξέταση μαρτύρων

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού (Π.Βασιλακόπουλος, Βασ.Δημακόπουλος και Π.Κουρελέας) πρότειναν την εξέταση τριών μαρτύρων υπεράσπισης επιφυλασσόμενοι να προτείνουν στη συνέχεια έναν ακόμη.

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε να κληθούν άλλα οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Γ. Καπελέρης. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πρόεδρος κέντρου ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, Δημήτριος Μασίνας.

Ads

Σύμφωνα με τον πρώτο μάρτυρα κατηγορίας, τα ποσά του φόρου που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα αναφερόμενα στο κατηγορητήριο. Ο καταλογισμός έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στους συγγενείς.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο φόρος με τις προσαυξήσεις για τον Ανδρέα Ροσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι 2.132.870 ευρώ και για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου ανέρχεται σε 5.782.935 ευρώ.  Σημείωσε ωστόσο ότι σε είκοσι μέρες που θα κληθούν μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά και να μην υπάρχουν τα προαναφερόμενα ποσά. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να απαντήσει ο μάρτυρας ότι πρόκειται για στοιχεία 15ετίας και δεν υπάρχει τόσο εξειδικευμένο προσωπικό. 

Θέμα για τις φωτογραφίες
 
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρειου Πάγου από το υπόγειο γκαράζ. Μπαίνοντας, εξέφρασε την ενόχλησή του μέσω των συνηγόρων του επειδή οι φωτογράφοι τον φωτογράφιζαν. Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου πάντως απαντήσε ότι «αν κάποιος είναι πρόσωπο της επικαιρότητας, είναι λογικό να τον φωτογραφίζουν, αρκεί να μη θίγεται η τιμή και η υπόληψή του. Η φωτογράφιση δεν απαγορεύεται». 

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της θητείας του επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, έσβησε τα ονόματα τριών συγγενών του από την επίμαχη λίστα των φοροφυγάδων, την οποία παρέλαβε το 2010 από τη Γαλλίδα τότε ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 4-1 έκρινε πως «ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, με την ενέργειά του, αφ’ ενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας, ως υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στην επίμαχη λίστα και αφ’ ετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός αρνείται ότι παρενέβη στην αρχική λίστα ή ότι υπήρξε συμφωνία με τους συγγενείς του να αφαιρέσει τα ονόματά τους, ενώ θα στηριχθεί στην άποψη του αρεοπαγίτη που μειοψήφισε. Επιχείρημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι η κατάθεση του εισαγγελέα Διώτη ότι κατέστρεψε το υλικό που βρισκόταν στο στικάκι που ήταν περασμένη η λίστα.

«Το ενδεχόμενο της νόθευσης του αντιγράφου USB από τον κατηγορούμενο Γιώργο Παπακωνσταντίνου εξασθενίζει σοβαρά, εάν ληφθούν υπ’ όψη οι παλινωδίες του Γιάννη Διώτη, οι μετακινήσεις του αντιγράφου USB μεταξύ τριών υπολογιστών, η πρόνοια να καταστραφεί το περιεχόμενό του όσο και τα αντίγραφα, επί των οποίων θα μπορούσαν να ανιχνευτούν ίχνη διαγραφής των τριών αρχείων, εφόσον η διαγραφή είχε γίνει επ’ αυτών» ανέφερε η άποψη της μειοψηφίας στο βούλευμα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα δικαστεί από επτά δικαστές και έναν αντεισαγγελέα από τον Άρειο Πάγο και έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη δίκη, μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά.