Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων και σύγχυση στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μετα το αιφνιδιαστικό άνοιγμα, χθες το μεσημέρι, του κέντρου κράτησης μεταναστών στο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Συνέχεια στην κόντρα δίνει με δηλώσεις του, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, υποστηρίζοντας, απευθυνόμενος στον υπ. Υποδομών  Μάκη Βορίδη ότι όποτε θέλει μπορεί να πάρει τα κοντέινερ. Ήδη έχουν μεταφερθεί εκεί από τις αστυνομικές δυνάμεις 56 μετανάστες, ενώ σταδιακά από τη Δευτέρα και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταφερθούν 208, συνολικά, μετανάστες. Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, κάνει λόγο για προεκλογικό πυροτέχνημα, ενώ ο Δήμος έχει ήδη αποστείλει εξώδικα στην αστυνομία και στον υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Ads

Συνέχεια στην κόντρα του με τον υπουργό Υποδομών, Μάκη Βορίδη, δίνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, όπου έχουν μεταφερθεί οι πρώτοι μετανάστες. «Δεν λειτουργώ βάσει προεκλογικής περιόδου ή κάποιας άλλης έμπνευσης. Υπάρχει πρόγραμμα που ακολουθούμε» επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον Βήμα 99,5.
 
Ο κ.Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για τα πρώτα 20 κέντρα που θα λειτουργήσουν μέσα σε ένα με ενάμισι χρόνο. Υποστήριξε ότι από τα κέντρα κράτησης οι μετανάστες θα επιστρέφουν πίσω στην πατρίδα τους, ενώ όσοι νοσούν θα μπαίνουν σε νοσοκομεία.
 
Αναφορικά με τις κατηγορίες Βορίδη, τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στη λειτουργία του κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα.
 
«Τα κοντέινερ βρίσκονται εκεί εγκαταλελειμμένα από το 2003 και έχουν πάθει ζημιές. Εμείς τα επισκευάσαμε και εξασφαλίσαμε χρήματα για να πάρουμε καινούργια. Ανά πάσα στιγμή αν γίνει κάτι μπορούν να τα πάρουν εντός τριών ωρών» είπε, απαντώντας στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «παράνομη» και χωρίς την άδειά του την κίνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να μεταφέρει τους πρώτους μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

«Προεκλογικό πυροτέχνημα»

Προεκλογικό πυροτέχνημα χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ, τη μεταφορά μεταναστών στην Αμυγδαλέζα ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Χρύσανθος Κόνταρης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3. Υποστήριξε επιπλέον, ότι ήδη έχουν αποσταλεί εξώδικα τόσο στην αστυνομία, όσο και στον υπ. Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ads

Την Κυριακή το βράδυ κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα, ενώ σε ανακοίνωσή του ο δήμος εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Χρυσοχοΐδη. «Ο κύριος «δεν πρόλαβα να διαβάσω»… χτυπάει μια πόλη, στην οποία η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά είναι είδη πρώτης κυκλοφορίας, αλλά ο ίδιος έκανε πως δεν τα είδε όπως και οι πολυπράγμονες σύμβουλοι και αξιωματικοί του. Δυστυχώς, όσους και να φέρει σε 2-3 μέρες, δεν είναι αποτελεσματικός ο εν λόγω κύριος. Απλά δημιουργεί άλλη μια εστία του προβλήματος. Κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, ρίχνει στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων της Β’ Αθηνών και αποτελματώνει μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη» υποστηρίζει ο δήμος Αχαρνών σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στο κέντρο της Αθήνας όπου βρίσκονται σε μόνιμη βάση συνεργεία του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για υγειονομικές εξετάσεις. Επίσης, ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ θα μεταβεί στα κρατητήρια στην Αμυγδαλέζα προκείμενου να κάνει ιατρικές εξετάσεις στους κρατούμενους.

Καθησυχάζει ο Μ.Χρυσοχοϊδης για τα κέντρα «φιλοξενίας»

Δηλώσεις σχετικά με την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου κέντρου κράτησης μεταναστών έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μέσω της ιστοσελίδας του στο facebook. «Σέβομαι απόλυτα τις αγωνίες και τους φόβους των τοπικών κοινωνιών, είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα καταλαγιάσουν μόλις ζήσουν στην πράξη τη λειτουργία των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας και δουν ότι η εγκληματικότητα περιορίζεται και οι συμμορίες δεν έχουν πια έδαφος να κινηθούν», τόνισε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δεν θα κάνουμε τη χάρη αυτών που θέλουν μια Πολιτεία άπραγη, γυμνή και ανοχύρωτη, για να λεηλατούν σε βάρος της. Τηρούμε τη νομιμότητα, εφαρμόζουμε ευρωπαϊκές λύσεις, προστατεύουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά και τα δικαιώματα των ίδιων των παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα διαθέτει συντεταγμένη Πολιτεία με υποδομές και πολιτικές, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

Επεσήμανε ακόμη πως «το μεγαλύτερο μάθημα που διδασκόμαστε από την σημερινή ανθρωπιστική κρίση στο κέντρο της Αθήνας είναι ότι η διακυβέρνηση χωρίς πολιτικό κόστος -προσπαθώντας δηλαδή να ξεγελάσεις τον κόσμο και να αγνοήσεις τα προβλήματα κρατώντας τους πάντες ευχαριστημένους- στέλνει τον λογαριασμό στο μέλλον και μάλιστα με τόκο».

Μέσω twitter ανέφερε επίσης πως «με την Αμυγδαλέζα αποδεικνύουμε ότι μια κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ακόμη και λίγες μέρες πριν τις εκλογές».

Για θεσμική βία μιλά ο Μάκης Βορίδης

Για θεσμική βία εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μενίδι, περιοχή όπου εκλέγεται. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι είναι απαράδεκτο υπουργός της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της αστυνομίας εις βάρος άλλου υπουργού, ενώ χαρακτήρισε τη λύση των κοντέινερς, ως χωρών διαμονής, «παράνομη ενέργεια», καθώς –όπως υποστήριξε- οι οικίσκοι προορίζονται για σεισμοπαθείς, ενώ ανέφερε ότι τίθεται νομικό ζήτημα και για τη διαδικασία ανάθεσης του έργου. Τέλος, κατήγγειλε ότι το πρωί του Σαββάτου απαγορεύτηκε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων να εισέλθει στο κέντρο κράτησης, με τη δικαιολογία ότι η εκεί Σχολή της Αστυνομίας είναι εκτός λειτουργίας.