Σε θέση μάχης βρίσκονται από σήμερα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή, καθώς άρχισε η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην Επιτροπή Οικονομικών και η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης οπότε το Β’ Θερινό Τμήμα καλείται να το ψηφίσει. Ήδη ο πρώτος γύρος αντιπαραθέσεων σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή με τον υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να προαναγγέλλει κλιμάκωση των διαρθρωτικών μέτρων και την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιπαραθέτει ότι τα μέτρα αυτά είναι αντιπαραγωγικά.  

Ads

 
«Όσο βαίνουμε προς το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τα μέτρα που προωθούνται θα έχουν περισσότερο διαρθρωτικό χαρακτήρα. Δηλαδή το πολύ “ξύλο”, το δημοσιονομικό, το έχουμε φάει. Ο δρόμος όμως αυτός δεν έχει τελειώσει, είμαστε σε δύσκολες στιγμές και πρέπει να τα δούμε όλα» είπε ενώπιον της Βουλής στην πρώτη του παρουσία εκεί ο Γκίκας Χαρδούβελης.
 
Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας, υποστήριξε ότι διαψεύδεται άλλη μια φορά η αντιπολίτευση, που διατυμπανίζει ότι επίκεινται μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, αντιθέτως στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, την εξάλειψη των «μπαταχτσήδων» και αυτών που επί δεκαετίες είχαν παραβατική συμπεριφορά σε βάρος των συμπολιτών τους.
 
«Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό, είναι όντως προαπαιτούμενα για την διαπραγμάτευση με την τρόικα, όμως είναι κρίμα κάποιοι άλλοι να μας τα επιβάλουν και να μην τα έχουμε λάβει χρόνια πριν» είπε μεταξύ άλλων και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι μετέρχεται έωλα και μηδενιστικά επιχειρήματα, με στόχο να καταδικάσει αυτή την προσπάθεια της χώρας.
 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι έχουμε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο, το οποίο προσπαθεί να θεμελιώσει μια βασική αρχή του Μνημονίου, ότι αυτό και η νομοθετική και διοικητική μεταρρύθμιση που εισάγει, μπορεί να θεραπεύσει τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες ήταν πολλές και για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά δεν έχουν κανένα λόγο, ούτε να απολογηθούν, ούτε να τις υπερασπιστούν. «Δικά σας δημιουργήματα είναι αυτά, τα οποία σήμερα το νομοσχέδιο αυτό υποτίθεται ότι θεραπεύει» σημείωσε και εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του στις προωθούμενες ρυθμίσεις.
 
«Για την ακρίβεια, η βασική μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης επιδεινώνει τις παθογένειες του ελληνικού οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Τα δάση, οι αιγιαλοί, οι δεκάδες ρυθμίσεις, το ΤΑΙΠΕΔ, η προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθούν πάση θυσία δημόσια γη υπό όρους κ.α., επιδεινώνουν την κατάσταση που κληρονομούμε» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό το νομοσχέδιο.
 
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας, έκανε λόγο για καθυστερήσεις που διαπιστώθηκαν στην προώθηση του νομοσχεδίου, ενώ χαρακτήρισε «αποσπασματικές» τις ρυθμίσεις για το «Πόθεν Έσχες», επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να καλύπτουν συνολικά το ζήτημα του πολιτικού χρήματος. Ακόμη ανέφερε ότι είναι «εμβαλωματικές» οι φορολογικές διατάξεις και κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει έναν αξιόπιστο και σύγχρονο φοροεισπρακτικό μηχανισμό που σήμερα «δεν υπάρχει». Τέλος διατύπωσε ενστάσεις για τον περιορισμό των κοινωνικών πόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Δαμοβολίτης, σημείωσε ότι αυτά που καλείται να ψηφίσει η Βουλή είναι νομοθετήματα για τα οποία η ιστορία πολλά θα προσάψει και απευθυνόμενος προς τον Γκ. Χαρδούβελη υποστήριξε ότι ενώ είναι νέος υπουργός συνεχίζει το έργο του προκατόχου, «το οποίο κάθε άλλο παρά θεάρεστο είναι». «Όλες οι προβλέψεις, από την αρχή, για τελευταία μέτρα και για τελευταίο μνημόνιο έπεσαν έξω. Οι συνθήκες πίεσης φτάνουν στο τέλος, διότι τα όρια ανοχής του πλαισίου τελειώνουν» ανέφερε.
 
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ τόνισε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης δεν θωρακίζει τη χώρα από την εκδήλωση νέας κρίσης, «είναι ταξικό και σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού». «Αυτό το μοντέλο δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε ως λύση που να απαντά στις σημερινές ανάγκες της εργατικής τάξης και να ικανοποιεί το επίπεδο διαβίωσης του λαού» κατέληξε.
 
«Αν δει κανείς επιμέρους ρυθμίσεις αποσμασματικά αντιλαμβάνεται ότι προσπαθούν να επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματα, χωρίς, όμως, να είναι ενταγμένες μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο, δεν οδηγούμαστε πουθενά» ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Σταυρογιάννη εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.