Ενόψει της συνεδρίασης του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο)  την ερχόμενη Τετάρτη με θέμα το Ελληνικό, κορυφώνονται οι πιέσεις απέναντι στην Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου προκειμένου να προηγηθεί των εργασιών της επένδυσης η κήρυξη των αρχαιοτήτων ή η οριοθέτηση, όπως ορίζει ρητά ο αρχαιολογικός νόμος. 

Ads

Η πίεση ασκείται τόσο από τους αρχαιολόγους , οι οποίοι απευθύνονται σήμερα με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και ζητούν την παρέμβασή του , κατηγορώντας ευθέως την υπουργό για … «παράκαμψη της νόμιμης διαδικασίας και παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας», όσο και από τον πρώην Υπ.Πολιτισμού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αρ. Μπαλτά ο οποίος με άρθρο του στην Αυγή επισημαίνει ότι αν δεν προηγηθεί η κήρυξη των αρχαιοτήτων «η κυβέρνηση, θα στιγματιστεί ότι δεν εφάρμοσε τον αρχαιολογικό νόμο για την εξυπηρέτηση συμφερόντων»

Την ίδια στιγμή , σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, η υπουργός πολιτισμού , φαίνεται να έχει ζητήσει ήδη δύο φορές από το Μαξίμου την απομάκρυνση της γενικής γραμματέας του υπουργείου, Μαρίας Βλαζάκη, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με την άποψη πως δεν πρέπει να παρακαμφθεί ο αρχαιολογικός νόμος. Να σημειώσουμε, πως εξαιτίας αυτής της της στάσης, η κα Βλαζάκη έχει δεχθεί τα πυρά του αντικυβερνητικού τύπου.

Τόσο οι αρχαιολόγοι, όσο και οι κυρία Βλαζάκη επιμένουν πως ο πιο σύντομος τρόπος να πραγματοποιηθεί η επένδυση είναι η τήρηση του νόμου , καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν δικαστικές ενέργειες πο καθυστερήσουν τη διαδικασία. Εξάλλου η άποψη ότι οι αρχαιότητες περισσότερο προσδίδουν αξία στην όποια επένδυση εφόσον διαφυλαχθούν στο χώρο έχει ακουστεί πολλάκις.

Ads

Ο Νίκος Μπελαβίλας καθηγητής στο ΕΜΠ, εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων δήλωσε προ ημερών στο ραδιόφωνο 24-7, πως κατά τη γνώμη του , οι επενδυτές έχουν μάλλον φύγει από την πρώτη ιδέα της επένδυσης και προσανατολίζονται σε μια λύση εκμετάλλευσης μέσω real estate. Κοινώς θέλουν να κομματιάσουν τη γη και να την πουλήσουν. Επισήμανε στην Εκπομπή Πεζοί στον Αέρα, πως η εταιρεία γνώριζε από το 2012 κιόλας, πως στην περιοχή υπήρχαν αρχαιότητες.

«Όταν ένας ιδιώτης ψάχνει μία επένδυση βάζει τον μηχανικό του να το δει. …Ένας σοβαρός επενδυτής δεν έχει πρόβλημα να ολοκληρώσει ένα έργο και να συμπεριλάβει ένα αρχαιολογικό πάρκο μέσα . , Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σταύριος Νιάρχος. Ολοκληρώθηκε μια χαρά κι έχει το πάρκο και τις αρχαιότητες μέσα. Γιατί δεν θέλει κανείς δεν θέλει ένα τέτοιο έργο που θα μπορούσε να το πω ωμά να «πουλάει» τις αρχαιότητες στους τουρίστες; Γιατί πολύ απλά δεν τον ενδιαφέρει το έργο.

Τον ενδιαφέρει να πουλήσει οικόπεδα απ’αυτό. Άρα να έχει υψηλό επίπεδο δόμησης και λιγότερα εμπόδια.» Ο Νίκος Μπελαβίλας τόνισε επίσης , ότι οι μεσάζοντες «…η παλιά ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων που έχει καταστρέψει την Αθήνα και παραμένει ενεργή μέσα στο δημόσιο και πιθανών διαπραγματεύεται με εταιρείες την πώληση».

Έγραψε μάλιστα στην Αυγή σχετικά: «Να μιλήσουμε, αν θέλετε, και για επενδύσεις με απλούς όρους. Πρώτον: Οι τουριστικές επενδύσεις με αρχαιότητες πουλάνε καλύτερα απ’ ό,τι οι τουριστικές επενδύσεις χωρίς αρχαιότητες. Δεύτερον: Στον τόπο μας επενδυτές, εργολάβοι, παρατρεχάμενοι και παράσιτα, είτε φέρουν επιστημονικούς τίτλους είτε όχι, θα κινήσουν γη και ουρανό για να χτίσουν όπου βρουν. Τρίτον: Οι υπουργοί και οι δήμαρχοι, δυστυχώς και κατά κανόνα, είναι οι λιγότερο κατάλληλοι για να αποφασίσουν τι πρέπει να προστατευθεί και τι όχι, τι είναι σημαντικό και τι όχι. Ας αφήσουμε λοιπόν τους αρχαιολόγους να κάνουν τη δουλειά τους και μην το παρατραβάμε».

Η επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στον Πρωθυπουργό