Αφού απέτυχαν όλα τα μέτρα και ημίμετρα – «έξυπνα» και μη» – αφού απέτυχε το πιο παρατεταμένο και ασφυκτικό lockdown στην Ευρώπη, και αφού διαλύθηκαν οικονομία και αγορά χωρίς κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση επιστρέφει στο γνωστό και προσφιλές της δόγμα της ατομικής ευθύνης:

Ads

Επιλέγει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, πιθανότατα στις 5 Απριλίου, με μοναδικό όπλο τα αμφιλεγόμενα self tests και με την μετάθεση της πλήρους ευθύνης για τον έλεγχο της πανδημίας στους πολίτες.

Χωρίς να δώσουν κανένα συγκεκριμένο πλαίσιο, χωρίς εγγυήσεις για την αξιοπιστία των εν λόγω τεστ, και χωρίς ουδείς ακόμη να γνωρίζει εάν και πως θα διασφαλίζεται η καταγραφή των θετικών κρουσμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν χθες ότι τα self tests θα αρχίσουν να διατίθενται στις αρχές Απριλίου και θα αποτελέσουν και το βασικό – και μοναδικό όπως φαίνεται – εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας.

Αρωγός τους έσπευσε να εμφανιστεί, προσφέροντας και επιστημονική σφραγίδα στο όλο εγχείρημα η καθηγήτρια της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έδωσε και το πλήρες στίγμα της πολιτικής διαχείρισης που επιλέγει στο εξής η κυβέρνηση:

Ads

«Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα», είπε, «θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης, ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ασθενών, δηλαδή, ανθρώπων που θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες».

Κι αμέσως μετά μετατόπισε όλη την ευθύνη ελέγχου της πανδημίας στους πολίτες λέγοντας: «Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα περιμένουμε να μειωθούν τα νέα κρούσματα στις αμέσως επόμενες μέρες και να επιστρέψουμε σε κάποιες δραστηριότητες με ασφάλεια και εκμεταλλευόμενοι και τον καλό καιρό της Ελλάδας».

Πολύ πιο απλά, δηλαδή, την ευθύνη για τον έλεγχο και εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού θα τον έχουν οι ίδιοι οι πολίτες κάνοντας τεστ στο σπίτι, την ευθύνη της καταγραφής – εάν και εφόσον ανοίξει σχετική πλατφόρμα – θα την έχουν επίσης οι πολίτες, όπως θα έχουν και την ευθύνη τήρησης των μέτρων προστασίας. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο… «καλός καιρός της Ελλάδας», έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει στο άνοιγμα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων έως το Πάσχα, και στις 14Μαίου να κηρύξει την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Την εν λογω έναρξη, παρεμπιπτόντως,  επέμενε να προαναγγέλλει ως δεδομένη με νέες διαρροές ακόμη και χθες, με σχεδόν 8.000 νεκρούς και με νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Το υπόλοιπο πλαίσιο επανεκκίνησης, για το οποίο η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει ουδεμία ευθύνη, είτε πρακτική είτε πολιτική, προβλέπει άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 5 Απριλίου, και του λιανεμπορίου είτε συνολικά την ίδια μέρα, είτε σταδιακά έως τις 12 Απριλίου με προτεραιότητα στα μικρότερα καταστήματα. Προϋπόθεση και για τα σχολεία και για το λιανεμπόριο θα είναι μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε self tests.

Το εν λόγω σχέδιο συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Τσιόδρα, παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία ζήτησε επιτακτικά την επαναλειτουργία των σχολείων την άλλη εβδομάδα. Το υπουργείο Ανάπτυξης επίσης είχε μεταβιβάσει αίτημα στην επιτροπή για άμεση επαναλειτουργία και του λιανεμπορίου, στην σκιά και της προειδοποίησης του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη ότι εάν δεν ανοίξουν τα καταστήματα στις 5 του μήνα, οι έμποροι θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις και θα καταφύγουν σε νομικές ενέργειες.

Επί των αιτημάτων αυτών η επιτροπή Τσιόδρα ήταν για μια ακόμη φορά διχασμένη, υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις και τελικώς απόφαση δεν ελήφθη, και η τελική της εισήγηση παραπέμφθηκε για την επόμενη εβδομάδα με επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Και μετά το τέλος της συνεδρίασης όμως, κυβερνητικές πηγές επέμεναν να διαρρέουν ως δεδομένη την απόφαση για τα πρώτα βήματα άρσης του lockdown στις 5 Απριλίου με ορίζοντα πλήρους επαναλειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων το Πάσχα.