Το ενδεχόμενο επιστροφής των υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή το προηγούμενο διάστημα λόγω μη εμβολιασμού τους, φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η διαλακτική πλέον στάση της κυβέρνησης οφείλεται στην πρόσφατη περίπτωση ασθενούς στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που δεν του έκαναν μεταμόσχευση λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Ads

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 η κα Γκάγκα, παραδέχθηκε ότι η πιθανότητα να ανοίξει παράθυρο επιστροφής των υγειονομικών σε αναστολή στην εργασία «είναι κάτι που συζητάμε με τον υπουργό, στο υπουργείο και στην κυβέρνηση».

Προηγουμένως οι δημοσιογράφοι της υπενθύμισαν πως στο Ιπποκράτειο «οι περισσότεροι από τους αναισθησιολόγους είναι σε αναστολή» και ρώτησαν την υπουργό «μήπως θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση πάνω σε αυτό το θέμα». Η κα Γκάγκα είπε πως «Θα σας απαντήσω μόλις μπορώ, αυτή την στιγμή δεν μπορώ. Σας απαντώ πάντως ότι το συζητάμε». Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων και την επιβάρυνση του ΕΣΥ.

«Προσπάθησα να μεταφέρω αναισθησιολόγο»

Σημειώνεται ότι το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση της Δικαιοσύνης και με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αθηνά Κωνσταντινίδου παρήγγειλε από Πταισματοδίκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με διερευνώμενο αδίκημα αυτό της έκθεσης σε κίνδυνο.

Ads

Από την πλευρά της η κα Γκάγκα δήλωσε πως το «Το Ιπποκράτειο είναι το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο για το ήπαρ στην χώρα, εφημερεύει για μεταμοσχεύσεις 20 ημέρες από τις 30 (σ.τ.σ. κάθε μήνα). Οι αναισθησιολόγοι του είναι πράγματι λίγοι. Προκηρύξαμε θέσεις πριν από λίγες ημέρες. Δυστυχώς δεν ήρθαν αναισθησιολόγοι απ’ έξω, υπέβαλαν οι αναισθησιολόγοι του Ιπποκράτειου για να πάρουν καλύτερη θέση (από Β΄ σε Α΄, από Α΄ σε θέση διευθυντή) … προσπάθησα να μεταφέρω αναισθησιολόγο και από την Αθήνα, να γίνει μεταμόσχευση στη Θεσσαλονίκη … τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό», παραδέχθηκε.

Αμέσως μετά, προσέθεσε πως «Η μεταμόσχευση έγινε τελικά στο δεύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο, στο Λαϊκό», χωρίς να πει ότι έγινε σε άλλο ασθενή. Και προσέθεσε ότι η ίδια είναι «σε συζητήσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, να έχουμε μία λίστα, να μπορέσουμε να μην χάνονται μοσχεύματα. Αν χρειαστεί, να κατέβει ο ασθενής, ή να ανέβει ο αναισθησιολόγος».