Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται την παράδοση δημοσίων εγγράφων στην ολομέλεια της Βουλής καταγγέλλει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Ads

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Υγείας, σύμφωνα με τον βουλευτή, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αρνήθηκε να παραδώσει δημόσια έγγραφα που αφορούν στη λειτουργία της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, απολογιστικά στοιχεία για το Ωνάσειο καθώς και το πτυχίο του Διοικητή του Νοσοκομείου Αγίας Σοφίας.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει ότι είχε καταθέσει την αίτηση εγγράφων στις αρχές της πανδημίας αλλά καθώς αυτή έμενε αναπάντηση την επανακατέθεσε. Η σχετική συζήτηση έγινε στη Βουλή στις 21 Σεπτεμβρίου χωρίς όμως και πάλι να καταθέσει ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας τα στοιχεία και τα έγγραφα που ζητήθηκαν.

«Η μετατροπή της κλινικής σε ΜΕΘ covid έγινε με συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης των περιστατικών, όπως ακριβώς καθορίστηκε από τους επιστημονικά υπεύθυνους γιατρούς των δύο νοσοκομείων, του Αγία Σοφία και του Ωνασείου, και σύμφωνα με αυτό το πλάνο, όλα τα έκτακτα, δεν αφήσαμε κανέναν έκτακτο περιστατικό, αντιμετωπίζονταν άμεσα από το Ωνάσειο, όπως και τα τακτικά τα οποία θα εξετάζονταν από ομάδα γιατρών αξιολογώντας κατά περίπτωση ποια έχρηζαν χειρουργείο», υποστήριξε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στη Βουλή. 

Όπως αναφέρει ο Κρίτων Αρσένης, «φαίνεται να ξεχνάει ο κ. Κοντοζαμάνης την περίπτωση του παιδιού της οικογένειας Βρανάκη, το οποίο μέσα στην καραντίνα έπρεπε να χειρουργηθεί, με πολλαπλά προβλήματα υγείας, πράγμα που καθιστούσε αδύνατη την επέμβαση στο Ωνάσειο καθώς δεν έχει τις απαραίτητες ειδικότητες παιδοχειρουργών για τα συνοδά προβλήματα υγείας ενός μικρού ασθενή. Τότε που ο Υπουργός κ. Κικίλιας “με προσωπική εντολή” παρέπεμψε σε ιδιωτικό νοσοκομείο το παιδί, για να εισπράξει την απάντηση από τη μητέρα του “Με αναγκάζετε να δεχτώ φιλανθρωπία, όταν δικαιούμαι δωρεάν περίθαλψη”».

Ads

«Αδιανόητο να στέλνετε τα παιδιά στο Ωνάσειο ακόμη και σήμερα», είπε στον Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, κατά τη διάρκεια συζήτησης της ερώτησης του. «Πείτε μου ένα νοσοκομείο στον κόσμο που έχει παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο εκτός νοσοκομείου Παίδων. Την ώρα του χειρουργείου καρδιάς δεν μπορεί να προκύψουν επικίνδυνες επιπλοκές σε άλλα όργανα; Με τι ειδικότητες αντιμετωπίζονται οι επιπλοκές αυτές;».

Επιπλέον, κανένα κοινό πλάνο διαχείρισης δεν υπήρξε μεταξύ των γιατρών των δύο νοσοκομείων. Οι προτάσεις των παιδοκαρδιοχειρουργών του Αγίας Σοφίας αγνοήθηκαν από το Υπουργείο, όπως και οι εκκλήσεις τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ωνάσειο, προκειμένου να μην αυξάνονται τα παιδιά στις λίστες αναμονής.

«Αναφορικά με τη λίστα αναμονής αποτελεί απαράδεκτη και κατακριτέα ανακύκλωση ψευδών ειδήσεων, γιατί αυτό συμβαίνει όταν μιλάτε για λίστα αναμονής, υπονοώντας ότι παιδιά με σοβαρά καρδιακά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Αυτό δεν συνέβη ποτέ και δεν πρόκειται να συμβεί», είπε από την πλευρά του, ο υφυπουργός. «Με μία φορά την εβδομάδα χειρουργείο, και την προσθήκη μίας δεύτερης μόλις πριν λίγες μέρες κάτω από το βάρος της συνεχούς πίεσης που σας ασκούμε; Μιας και μιλάμε για το μοναδικό κέντρο αντιμετώπισης συγγενών καρδιοπαθειών για παιδιά στην Ελλάδα, με ποιο μοντέλο δημιουργικής διαίρεσης εξαφάνισαν τη λίστα αναμονής ο κ. υφυπουργός και ο Διοικητής του Νοσοκομείου;», δήλωσε ο Κρίτωνας Αρσένης.

«Η παιδιοκαρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί κανονικά εξυπηρετώντας πλήρως τις ανάγκες των παιδιών», ισχυρίστηκε ο κ. Κοντοζαμάνης. 

Η αλήθεια είναι πως από την 1η Ιουλίου που ξεκίνησε η επαναλειτουργία της ΜΕΘ και έως τις 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μόλις 12 επεμβάσεις καρδιάς (4 επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, με εξωσωματική κυκλοφορία, και 8 επεμβάσεις κλειστής καρδιάς, χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία. Ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν τόσο λίγες επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς είναι ότι έπρεπε να πάρει την καλοκαιρινή του άδεια ο Τεχνικός Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, ο οποίος είναι ο μοναδικός στην κλινική εδώ και 18 χρόνια.

«Η εμμονή της κυβέρνησης να στηρίζει την επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών παγκόσμια πρωτοτυπία έχει ως στόχο την προώθηση του δόγματος ΣΔΙΤ στην υγεία με την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων», κατέληξε ο Κρίτων Αρσένης.