Με νέες, αιχμηρές δηλώσεις επανήλθε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος εξαπέλυσε την Πέμπτη επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις νέες μνημονιακές ρυθμίσεις για τους δικηγόρους, αλλά και την προώθηση αυστηρότερου πλαισίου για την απόκτηση ιθαγένειας. «Τα μέτρα μου επιβλήθηκαν δεν τα έγραψα εγώ. Πείτε μου έναν υπουργό που έγραψε ο ίδιος τα μέτρα που υπέγραψε», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης. Το θέμα Ρουπακιώτη να το χειριστεί η κυβέρνηση, σχολίασε ο Μάκης Βορίδης, ενώ η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι. Στελέχη του κόμματος σημειώνουν πως «ο κ. Ρουπακιώτης περιβάλλεται με εμπιστοσύνη και δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση». Από την πλευρά του εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος τονίζει πως «θα πρέπει και η ΝΔ στην συγκυβέρνηση να κάνει μερικά βήματα πίσω από τις θέσεις της».

Ads

Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ANT1, ο κ.Ρουπακιώτης τόνισε ότι αποδέχτηκε τη σύμβαση ως ανάγκη. «Δεν νιώθω, όμως, και την ανάγκη να κρατώ ένα θυμιατό και να γυρίζω γύρω-γύρω», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση και οι υπουργοί δεν έπεσαν αμαχητί. Έδωσαν σκληρή μάχη, αλλά τα μέτρα μας τα επέβαλαν. Γιατί ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε;».
 
Με πρότεινε ένα κόμμα που ο πρόεδρός του είναι φίλος μου. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορώ να αναπτύξω τις θέσεις μου, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας: «Εγώ δεν δένομαι σε καμία καρέκλα».

 

Αρνήθηκε, πάντως, να απαντήσει εάν είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
 
«Στο υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζουν δέσμες ιδεών ακραίου νεοφιλελευθερισμού με τις οποίες εγώ διαφωνώ. Στο δικό μου υπουργείο εφαρμόζω τις δικές μου δέσμες ιδεών», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξέφρασε την πρόθεσή του να υπερασπιστεί «τους νεόπτωχους υπαλλήλους και δικηγόρους που πένονται».

Ads

Σε όσους τον κατηγορούν για συντεχνιακή λογική ο υπουργός απαντά ότι αναφέρθηκε όχι μόνο στους δικηγόρους, αλλά και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. «Κάποιοι βρήκαν κάτι να αρπάξουν για να ταράξουν την κυβέρνηση», επισήμανε.
 
«Εγώ αν και δικηγόρος, ψήφισα διατάξεις που αφορούν δικηγόρους και τις οποίες εισηγηθήκατε εσείς. Με φέρνετε σε αμηχανία», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, που ήταν επίσης καλεσμένος στην εκπομπή.
 
«Κατάπια την απρέπεια και ψήφισα ό,τι μου επιβλήθηκε», απάντησε ο κ. Ρουπακιώτης.

«Όποιος δεν πιστεύει τα μέτρα δεν πρέπει και να τα εισηγείται», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «το θέμα Ρουπακιώτη να το χειριστεί η κυβέρνηση».
 
Υπενθυμίζεται πως οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη άναψαν νέες φωτιές στην κυβέρνηση και προκάλεσαν την παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Δικαιοσύνης διευκρινίστηκαν τα επίμαχα σημεία των δηλώσεων του, ωστόσο μια ημέρα μετά ο κ. Ρουπακιώτης επανέλαβε τις θέσεις του. 

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ανέφερε ότι «ο κ. Ρουπακιώτης εξέφρασε τις απόψεις του και για το μνημόνιο, από τη στιγμή που υπέγραψε το θέμα είναι λήξαν. Στηρίζουμε τον κ. Ρουπακιώτη. Νομίζω ότι με τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε αδίκησε το έργο που έχει κάνει στο υπουργείο».
 
Επιπλέον απέρριψε την πρόταση στελεχών της ΔΗΜΑΡ για σύγκληση συνεδρίου του κόμματος, ενώ είπε πως πρέπει και η ΝΔ στην συγκυβέρνηση να κάνει μερικά βήματα πίσω από τις θέσεις της.
 
«Μου εξηγείτε γιατί δεν εξοικονομήσαμε χρήματα από την Εκκλησία; Για ποιον λόγο να κάνουμε εμείς πίσω κάπου, όταν η ΝΔ δεν κάνει κάπου αλλού πίσω; Πρέπει να είναι ισότιμη σχέση, δεν μπορεί η ΔΗΜΑΡ μονίμως να κάνει πίσω σε βασικές αρχές του αξιακού της κώδικα. Δεν αγγίχτηκε η Εκκλησία, γιατί έχει το χρυσό αυγό;» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.
 
Σε ό,τι αφορά το νόμο περί ιθαγένειας, χαρακτήρισε «απολύτως οπισθοδρομικές» τις αλλαγές που προωθούνται και αναρωτήθηκε: «Πράγματα που συμβαίνουν σε όλες τις χώρες, εδώ υπό το φόβο της Χρυσής Αυγής θα πηγαίνουμε πίσω σε ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα;».

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετη η κυβέρνηση από τις δηλώσεις Ρουπακιώτη
 
Οι δηλώσεις Ρουπακιώτη αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει τα μέτρα, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η κατάσταση αποσύνθεσης και διάλυσης στην οποία βρίσκεται.
 
Την ώρα που η χώρα βυθίζεται καθημερινά στην ύφεση και την ανεργία εξαιτίας της απαρέγκλιτης εφαρμογής των επιταγών της τρόικας, ο πρωθυπουργός δηλώνει τη θρασύτατη αισιοδοξία του για έξοδο από την κρίση, επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και απαντά σε όσους μιλούν για «επιτυχία του μνημονιακού προγράμματος», ότι όχι μόνο προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, αλλά δείχνουν και τον απερίγραπτο κυνισμό τους απέναντί του.

ΚΚΕ: Τραγέλαφο της κυβερνώσας αριστεράς

Τραγέλαφο της κυβερνώσας αριστεράς, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις δηλώσεις του Αντώνη Ρουπακιώτη για τα νέα μέτρα.
 
«Ο τραγέλαφος των δηλώσεων Ρουπακιώτη “δεν συμφωνώ αλλά υπογράφω και εφαρμόζω τα εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα”, εκφράζει τον τραγέλαφο της “κυβερνώσας αριστεράς”, που αποδέχεται την ΕΕ και τα μονοπώλια, αλλά ταυτόχρονα σκορπίζει αυταπάτες στο λαό ότι είναι δυνατό να ευημερεί σε αυτό το πλαίσιο», επισημαίνει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.
 
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, «ενώ λένε ότι συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εμποδίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, τελικά συμβάλλουν στη λήψη και στην εφαρμογή τους. Όποιος κι αν παίξει αυτό το ρόλο, είτε η ΔΗΜΑΡ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε οποιοσδήποτε άλλος, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο».