Ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν Γκάντι, ακτιβιστής κατά της βίας και συγγραφέας του πολυδιαβασμένου στα ελληνικά βιβλίου «Το δώρο του θυμού» (εκδόσεις Διόπτρα, από τις οποίες πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το «Περί ζωής»), βρέθηκε στις 29 Μαϊου για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Public του Συντάγματος, όπου συζήτησε με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη.

Ads

Το Σάββατο 1 Ιουνίου, ο εγγονός Γκάντι θα μιλήσει στην Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως είπε στη συνάντησή του με το αθηναϊκό κοινό ο Αρούν Γκάντι, ο παππούς του συμπονούσε και σεβόταν όλους τους ανθρώπους. Τον καιρό που έζησε μαζί του ήταν μια από τις κρισιμότερες περιόδους του βίου του, ποτέ όμως δεν ένιωσε δυστυχισμένος γιατί ήταν σίγουρος πως έκανε το σωστό. Παρά τις καθημερινές απασχολήσεις του, αφιέρωνε πάντοτε κάποιες ώρες στον εγγονό, εξηγώντας πως δεν είχε χρόνο για χάσιμο. «Η κληρονομιά μου», παρατήρησε ο Αρούν «είναι η φιλοσοφία της προσωπικής μεταμόρφωσης – μια μεταμόρφωση που είναι σε θέση να προσδώσει στην ύπαρξη σκοπό και νόημα. Το ζήτημα δεν είναι να μας δέχονται όπως είμαστε, αλλά να αλλάζουμε συνεχώς και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι». Ο πλούτος και η ευμάρεια δεν αποτελούν, όπως κακώς πιστεύεται, πολιτισμό. Τον πολιτισμό τον φτιάχνουν οι ανθρώπινες σχέσεις και αυτό είναι το αίτημα της νέας χιλιετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ