Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει» το «μελάνι» της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενίσχυση των εφημερίδων και η κυβέρνηση την «μαζεύει» ατάκτως… επιτιθέμενη, ταυτόχρονα, στον ΣΥΡΙΖΑ! Την ανάκληση της απόφασης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καλώντας τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης «προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».

Ads

Στη συνέχεια δήλωσε πως «με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ)». Και συμπλήρωσε, πως «επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι «ξέχασαν» τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν» ανακαλείται η απόφαση. Η κυβέρνηση, λοιπόν, σε ένα άλμα λογικής, αιτιολογεί την ανάκληση δικής της απόφασης… ανάλογα με το τι «αποφάσισε η προηγούμενη», όταν μάλιστα η ίδια έχει προχωρήσει σε αλλαγές των όρων των δικαιούχων. 

Χαρίτσης για Πέτσα: Δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα

«Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να χρηματοδοτήσει το Μακελειό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφενός αποσύρει συνολικά το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου και, αφετέρου, επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα» απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.  «Ωστόσο, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, όσα επικοινωνιακά τρικ κι αν σκαρφιστεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Κι αυτό διότι:

Ads
  1. Με την τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΚΥΑ που είχε εκδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν οι όροι για τους δικαιούχους. Με την ΚΥΑ της κυβέρνησης της ΝΔ, μπορούν να είναι δικαιούχοι ακόμα και ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους τους ή που δεν έχουν ρυθμίσει οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  2. Στο άρθρο 4 της αρχικής ΚΥΑ, που είχε εκδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (107/2019, ΦΕΚ 2355/Β), αναφερόταν ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Με τη χθεσινή τους απόφαση, θεωρούν ότι το Μακελειό δεν θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ότι επομένως πρέπει και μπορεί να χρηματοδοτείται με χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον, με την τροποποίηση αυτή, επιτρέπουν ακόμη και σε εφημερίδες στοιχηματικού ενδιαφέροντος να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. 

Η παρουσία μας στην συνάντηση που καλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την προσεχή Δευτέρα θα έχει ως μοναδικό σκοπό την διασφάλιση της ενίσχυσης του Τύπου, με γνώμονα τον σεβασμό στην ελευθεροτυπία αλλά και στην δημοσιογραφική δεοντολογία.».

Το σύντομο χρονικό της κυβερνητικής ΚΥΑ

Το λογικό άλμα της κυβέρνησης επιχειρεί να κρύψει την ουσία της «χαλάρωσης» του αυστηρού πλαισίου χρηματοδότησης του έντυπου Τύπου, έτσι όπως είχε αποτυπωθεί στην ΚΥΑ των Κρέτσου και Χουλιαράκη και το μπάχαλο που προκάλεσε προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανακληθείσα, πλέον, απόφασή της, θα χρηματοδοτούσε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, στα πλαίσια των μέτρων ενίσχυσης του έντυπου Τύπου, τα ταμεία του Μακελειού του Στέφανου Χίου, της Ελεύθερης Ώρας, στοιχηματικών εντύπων, αλλά και εκδοτών που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων.

Σύμφωνα με απόφαση – σκάνδαλο του Στ. Πέτσα, ενισχύονταν με το ποσό των 200.000 ευρώ, μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες Μακελειό του Στέφανου Χίου και η ακροδεξιά Ελεύθερη Ώρα, ενώ το ίδιο ποσό θα λάμβαναν η σκανδαλοθηρική εφημερίδα ΜΠΑΜ των 3 εργαζομένων και η Κιβωτός της Ορθοδοξία των 5 εργαζομένων. Μέσω της αλλαγής των κριτηρίων ευνοούνταν και συγκεκριμένοι εκδότες και συμφέροντα. Ειδικότερα. η απόφαση καταργούσε το κριτήριο για το ποικίλης ύλης περιεχόμενο, δίνοντας δυνατότητα χρηματοδότησης ακόμη και σε οπαδικές ή στοιχηματικές εφημερίδες,

Επίσης καταργούσε τον όρο σχετικά με την απαίτηση να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες οι εταιρείες, να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους και να τηρούν την εργατική νομοθεσία, γεγονός που αφορά συγκεκριμένους εκδότες. Τέλος όπως προκύπτει και από τους τελικούς δικαιούχους δεν γινόταν κανένας έλεγχος ως προς την ύλη των εφημερίδων αν και για τη χορήγηση της ενίσχυσης απαιτείται «η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού»,

Στρεβλώσεις και με την αναλογικότητα ποσών και εργαζομένων

Εντύπωση προκαλεί και η χρηματόδοση με 200.000 ευρώ του Δρόμου της Αριστεράς – που έχει αναστείλει για ένα διάστημα την έκδοση του- και δηλώνει ότι απασχολεί 1 εργαζόμενο. Σε ό,τι αφορά στα περίεργα της μη αναλογικότητας των ποσών με τους εργαζόμενους, τα ερωτήματα είναι πολλά: Για παράδειγμα 200.000 ευρώ θα λάμβαναν η εφημερίδα NEW YORK TIMES FRANCE των 7 εργαζομένων και η εφημερίδα Εποχή των 4 απασχολούμενων, αν και με αξιοσημείωτη βέβαια για αυτά τα επίπεδα, κυκλοφορία και άλλο ιστορικό βάρος. Αντίστοιχα με το ποσό των 200.000 ευρώ θα χρηματοδοτούνταν η εφημερίδα Documento των 54 εργαζομένων, η Αυγή που διαθέτει 70 εργαζόμενους και η Εφημερίδα των Συντακτών των 113 εργαζομένων, που διαθέτουν όμως και πολλαπλάσια κυκλοφορία και δεν έχουν από πίσω τους ισχυρό εκδοτικό παράγοντα.

Επίσης, η Δημοκρατία και η Espresso των 139 εργαζομένων, που ο εκδότης τους βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κυρίως με άλλο εκδοτικό συγκρότημα, θα λάμβαναν το ποσό των 139.886. Στα περίεργα της υπόθεσης και η χρηματοδότηση με 200.000 ευρώ της εφημερίδας Τύπος της Θεσσαλονίκης που απασχολεί 15 εργαζόμενους και πουλάει μερικές δεκάδες φύλλα καθημερινά, ενώ απουσίαζε η εφημερίδα Μακεδονία που απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους, αλλά κόπηκε για τυπικούς λόγους.

Το αυστηρό «πλαίσιο» των Κρέτσου-Χουλιαράκη

Οι συζητήσεις για την ενίσχυση του έντυπου τύπου ξεκίνησαν το 2016 και κατέληξαν σε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, στη βάση ενός σχεδιασμού των Κρέτσου και Χουλιαράκη που έθεταν αυστηρές προϋποθέσεις για την ενίσχυση με 6,7 εκ ευρώ των εφημερίδων. Δύο ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τότε τους αρμόδιους υπουργούς. Ο τρόπος που δίνονταν τα χρήματα να είχε μια αναλογικότητα με τον αριθμό των απασχολούμενων εργαζομένων και την κυκλοφορία του εντύπου και να βρεθεί τρόπος να αποκλειστούν εφημερίδες που προωθούν μίσος και ρατσισμό.

Έτσι τα χρήματα θα πήγαιναν σε πραγματικά εγχειρήματα και όχι σε «αρπαχτές», θα ενισχύονταν αμιγώς ενημερωτικά και όχι μόνο «εμπορικά» φύλλα και θα έστελνε η πολιτεία και ένα μήνυμα σε εκδότες τύπου Χίου ότι το παραγόμενο προϊόν τους θέτει εκτός πλαισίου. Παράλληλα τα χρήματα που θα έπαιρναν οι υπόλοιπες εφημερίδες θα ήταν πολύ περισσότερα. Για το ΔΟΛ ή την Καθημερινή που διαθέτουν ισχυρούς ιδιοκτήτες δεν θα άλλαζε η συνολική εικόνα, εφημερίδες όμως όπως το Documento, η ΕΦ.ΣΥΝ, η Αυγή και άλλες θα εξασφάλιζαν τη βιώσιμότητα τους για ένα χρονικό διάστημα και οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους.

Πιο συγκεκριμένα για να υπαχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας θα έπρεπε να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας έκδοσης έντυπων εφημερίδων τουλάχιστον προ είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την υποβολή της αίτησης
  2. Να μην περιέχουν ύλη η οποία αποτελεί αναπαραγωγή του περιεχομένου άλλου εντύπου, εφημερίδας ή περιοδικού, που έχει δημοσιευθεί ή δημοσιεύεται σε έντυπο ίδιου η διαφορετικού εκδότη. Ως αναπαραγωγή νοείται η αναδημοσίευση κειμένου άλλου εντύπου του ίδιου ή άλλου εκδότη ή άλλης δημοσιογραφικής πηγής χωρίς ουσιαστική συντακτική παρέμβαση και χωρίς αναφορά στην πηγή. Σε περίπτωση δημοσίευσης όμοιων κειμένων σε διαφορετικά έντυπα, ως αναπαραγωγή νοείται το κείμενο του χρονικά επόμενου σε έκδοση εντύπου
  3. Η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού
  4. Η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις,
  5. Οι αγγελίες και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις να μην υπερβαίνουν ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής ύλης της εφημερίδας
  6. Ο ιδιοκτήτης, ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας είτε αυτή ανήκει σε φυσικό είτε σε νομικό πρόσωπο, να μην έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απειλή, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για παράβαση του νόμου περί εργοδοτικών εισφορών, καθώς και σε οποιαδήποτε ποινή για κάθε οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα. Αν η εφημερίδα ανήκει σε ομόρρυθμη ή σε ετερόρρυθμη εταιρεία, σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη προσωπική ή κεφαλαιουχική εταιρεία η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για τους εταίρους και τους διαχειριστές, ενώ, αν η εφημερίδα ανήκει σε ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), και για τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
  7. Να μην διανέμονται δωρεάν
  8. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμισμένες τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή
  9. Να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών αδείας) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής
  10. Να πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων του Κανονισμού de minimis αριθμ. 1407/2013.

Οι άριστοι τα έκαναν μπάχαλο για να εξυπηρετήσουν φιλικούς εκδότες

Μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι κύριοι Πέτσας και Σταϊκούρας με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ( Ε/ 229/2019 ΦΕΚ Β’3821) τροποποίησαν το σχεδιασμό Κρέτσου και Χουλιαράκη, χαλαρώνοντας τα κριτήρια για την ενίσχυση των εφημερίδων. Πιο συγκεκριμένα  επιβαλλόταν όριο οι εφημερίδες να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας τουλάχιστον προ 18 μηνών από την υποβολή της αίτησης και όχι 24 όπως προέβλεπε η αρχική ΚΥΑ. Από την φωτογραφική αυτή αλλαγή ευνοούνταν η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» που χρηματοδοτείται με 200.000 ευρώ, ενώ αντίθετα θα ήταν εκτός πλαισίου. Αντίθετα δεν συνέβη το ίδιο για την εφημερίδα «Μακεδονία», που για μερικούς μήνες δεν έλαβε χρηματοδότηση.

Παράλληλα αθλητικές, αποκλειστικά οικονομικές και κυρίως στοιχηματικές εταιρίες θα ήταν εκτός των μέτρων ενίσχυσης αν δεν είχε αλλάξει στην επίμαχη ΚΥΑ ένα «και» σε «ή». Τροποποιήθηκε η φράση «Η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις» και έγινε « Η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές ή οικονομικές ειδήσεις», με αποτέλεσμα να δίνονται στην Πράσινη 200.000 ευρώ, στον Πρωταθλητή 200.000 ευρώ, στη MATCH MONEY 200.000 ευρώ, στην KING BET 163.696,37 και σε μια σειρά άλλων στοιχηματικών ή μονοθεματικών εντύπων μικρότερα ποσά.

Καταργούνται όμως και οι διατάξεις που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τα την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας δεν απαιτείται να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες οι εταιρείες και να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από εργατικές απαιτήσεις. Ειδικά η τελευταία προϋπόθεση ήταν βασική του σχεδίου Κρέτσου και σύμφωνα με πληροφορίες απαλείφθηκε, έπειτα από πίεση συγκεκριμένου εκδότη. Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου προσώπου χρηματοδοτούνται από μεγαλοεπιχειρηματία που τυπικά δεν φαίνεται ως μέτοχος, με αποτέλεσμα να γινεται δύσκολη η μεταφορά των χρημάτων και τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους να αγγίζουν τους 4 μήνες.

Αυτό που δεν άλλαξε η ΚΥΑ των γαλάζιων υπουργών είναι την περίπτωση 3 του άρθρου 4. Άρα έπρεπε να γίνει έλεγχος ότι η ύλη των εφημερίδων που θα πάρουν ενίσχυση δεν θα θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.Ο έλεγχος δε αυτός γίνεται από τη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης και είναι προφανές ότι δε συνέβη ποτέ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση τουλάχιστον 10 απο τις εφημερίδες που περιλαμβάνονται στη λίστα Πέτσα δεν θα χρηματοδοτούνταν. Μεταξύ αυτών φυσικά η Ελεύθερη Ώρα και το Μακελειό.

Διαβάστε την Υπουργική Απόφαση

Κρέτσος: Αν αυτό δεν είναι ντροπή, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους

«Η χθεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και προσθέτει:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου» συνεχίζει και προσθέτει:«Αφού τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσό της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης, το οποίο αναφέρει ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ανεξαρτήτως του περιεχομένου της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης, αναρωτιέται ο κάθε πολίτης, με ποια δημοκρατική αντίληψη και με ποια ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποφάσισε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να χαρίσει χρήματα των φορολογουμένων σε μια εφημερίδα, όπως το Μακελειό; Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τί υπέγραψαν; Οφείλουν εξηγήσεις.

Προφανώς έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα δείγμα διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού σε παροχές ταξικά μεροληπτικές, άδικες και ρουσφετολογικές. Αφού την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς ακρωτηριάζει το κοινωνικό μέρισμα, καταργεί τη 13η σύνταξη, και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει “δώρα” στη διαπλοκή, ασυλία στους τραπεζίτες, και τώρα χρηματοδοτεί “εκδότες μπαταχτσήδες”, όπως και τον γνωστό Χίο, για την “προσφορά” του στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία. Αν αυτό δεν είναι ντροπή, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».