Συνάντηση στο Παρίσι θα έχει την Τρίτη, η κυβέρνηση με την τρόικα, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του οικονομικού τηλεοπτικού δικτύου Bloomberg.  Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι: «αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας».

Ads

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί, στις 18:00 , με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καθοριστεί η ελληνική γραμμή διαπραγμάτευσης απέναντι στις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια του Γκίκα Χαρδούβελη να διασκεδάσει τις ανησυχίες των δανειστών, καθώς απέστειλε την Κυριακή στους εκπροσώπους της τρόικα ένα πακέτο διευκρινίσεων και επιχειρημάτων αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2015, ως αντίβαρο στις απαιτήσεις τους για νέα βαριά φορολογικά μέτρα, περαιτέρω απίσχνωση των συντάξεων και «κλείδωμα» του ελληνικού προγράμματος έως την 8η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς πασχίζει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν οι ευρωπαίοι εταίροι για τη χώρα μας.

Ads

Παράλληλα, η Αθήνα πιέζει τις Βρυξέλλες, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες οριστικοποίησης της αξιολόγησης κι ενώ το ζήτημα της επιστροφής των τριών εκπροσώπων (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε.) παραμένει, μέχρι στιγμής, έωλο, αφού δεν έχει καθοριστεί ακριβής ημερομηνία επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να επιμένει στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι αποκλείονται από ελληνικής πλευράς περαιτέρω επεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει και τις «γκρίνιες» μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς ήδη αρκετοί βουλευτές τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, τον είχαν πρόσφατα επικρίνει με σφοδρότητα αναφορικά με την αναδίπλωση για το μέτρο των 100 δόσεων.

Κατά τα λοιπά, εφόσον υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και «κλειδώσει» το ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα μας θα λάβει 3,8 δισ. έως το τέλος του 2014 και άλλα 14 δισ. ευρώ ως το 2016 από τον κορβανά του ΔΝΤ.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή το επικείμενο ραντεβού με τους δανειστές στο Παρίσι εξαπέλυσε, με γραπτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο. Προσφέροντας πρόσθετες περικοπές δαπανών στην τρόικα, η κυβέρνηση ισοπεδώνει κάθε προσδοκία που η ίδια είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Εγκλωβισμένος στο μνημονιακό αδιέξοδο, όμηρος των απαιτήσεων των δανειστών, ο πρωθυπουργός δεν θέλει και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας. Την ίδια στιγμή, όμως, μια κυβέρνηση που καταρρέει δεν μπορεί και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία, αφού αυτή θα ακυρωθεί στην πράξη από την ψήφο του», αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.