Αρνούνται να απογραφούν 66 δημοτικές επιχειρήσεις, 51 αναπτυξιακές εταιρείες και 16 επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης των δήμων (ΔΕΥΔΑ). Συγκεκριμένα οι 133 φορείς δεν έχουν προχωρήσει στη χορήγηση στοιχείων για το προσωπικό τους και τους όρους απασχόλησής τους στο πλαίσιο της απογραφής.

Ads

«Δεν είναι σπουδαίο να απογραφούν, αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, σχολιάζοντας ότι μέσω της απογραφής δεν θα υπάρχει πλέον καμία σκιά στη λειτουργία τους. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο δημοσιοποίησε την λίστα με τους φορείς, όπου σύμφωνα με Τα Νέα έχουν καταγγελθεί κρούσματα αδιαφάνειας. Ακόμη, ο Αρ. Ντινόπουλος απέστειλε SMS προς τους Δημάρχους καλώντας τους να ολοκληρώσουν την απογραφή. 

«Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της ΚΕΔΕ προς όλους τους Φορείς και τις Επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης να απογραφούν σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, σημαντικό μέρος Δημοτικών Επιχειρήσεων και Ανωνύμων Εταιρειών δεν απεγράφησαν μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό τροφοδότησε αρνητικά δημοσιεύματα και σχόλια αμαυρώνοντας την εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αιρετών και των υπηρεσιών της», ανέφερε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός της μη αποστολής στοιχείων που αφορούν φορείς και προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη ότι με δική μας πρωτοβουλία “επιβάλλαμε” μέσω του Ν.3852/2010 Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και άλλους Νόμους, αυστηρούς κανόνες δημοσιότητας και διαφάνειας που φθάνουν μέχρι και στην υποχρέωση δημοσίευσης ακόμη και των περιουσιακών στοιχείων των ίδιων των αιρετών. Καλούμε για πολλοστή φορά τους συναδέλφους, συναισθανόμενοι τις ευθύνες για τις αρνητικές επιπτώσεις για το θεσμό, να αποστείλουν άμεσα τα στοιχεία που ζητούνται χωρίς παραπέρα χρονοτριβή», προσθέτει η ΚΕΔΕ. 

Ads