Αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης  «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ’ ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της» εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ads

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Star, σε αυτή την περίπτωση «δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

Ο κ. Μουζάλας συνόψισε την εθνική πολιτική για το προσφυγικό στα εξής: Τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι έτοιμα και να στελεχωθούν, να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και προαναχωρησιακά κέντρα «αξιοπρεπή για να διεκδικήσουμε επιστροφές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό συμφώνησαν Μέρκελ και Νταβούτογλου

Για τις αντιδράσεις στα hot spots

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε πως «το φαινόμενο της μετανάστευσης και των προσφύγων υπάρχει, συνέπειες θα υπάρξουν» και πως «η εθνική προσπάθεια είναι να μειωθούν οι συνέπειες».

Ads

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στη στάση του δημάρχου Κω λέγοντας: «Προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και στη Λέσβο και στην Ειδομένη. Λύθηκαν, σε εισαγωγικά, γιατί κάνουμε διαχείριση του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι, τσακωθήκαμε, ήρθαμε σε αντίθεση, αλλά βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα για να ισορροπήσουμε το βάρος της τοπικής κοινωνίας με το προσφυγικό. Όπου μπορούσαμε, το κάναμε. Στην Κω βρήκαμε πόρτα».

Για κέντρα ταυτοποίησης σε ακατοίκητα νησιά

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κέντρα ταυτοποίησης σε ακατοίκητα νησιά, ο κ. Μουζάλας ήταν κατηγορηματικός: «Θεωρώ ότι ήρθαμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα. Η έννοια ότι ο πρόσφυγας πηγαίνει εξορία είναι μια έννοια ξένη προς την κυβέρνηση».

Φράχτης του Έβρου

Σε ό,τι αφορά στον φράχτη του Έβρου είπε πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα «να πέσει ο φράχτης», που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. «Ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνέχιζουν το ταξίδι τους οργανωμένα» εξήγησε.

Η οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.

Για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε πως τα 475 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρήματα πριν την προσφυγική κρίση, που προορίζονταν για την Ελλάδα ως το 2020 για το μεταναστευτικό, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου τα 50 εκατομμύρια. Επίσης, 70 εκατομμύρια έχουν έρθει ως έκτακτη επιχορήγηση και έχουν διοχετευθεί στην Υπηρεσία Ασύλου και σε άλλες υπηρεσίες.

Ο «ασφαλής διάδρομος» και η Τουρκία 

Επίσης, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας σχολίασε και το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών λέγοντας ότι «έχουμε μείνει σημαντικά πίσω». Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων γύρω από τα ασυνόδευτα παιδιά έχει συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από το υπουργείο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).