Αθώος κρίθηκε χθες, από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης υπολοχαγός που -ενώ διατάχθηκε- αρνήθηκε να εκτελέσει καθήκοντα συντονιστή σε δομή φιλοξενίας προσφύγων. Ένας μόνιμος αρχιλοχίας με την ίδια κατηγορία πήρε αναβολή για τις 6 Φλεβάρη του 2018.

Ads

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπολοχαγός Μιλτιάδης Τοκατλίδης δικαιώθηκε από το στρατοδικείο, καθώς κρίθηκε ότι η υπηρεσία την οποία αρνήθηκε δεν εμπίπτει σε αρμοδιότητές του. Βγαίνοντας μάλιστα από το κτίριο, στάθηκε προσοχή μπροστά στους διαδηλωτές του εθνικιστικού Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου που χθες οργάνωσε διαμαρτυρία συμπαράστασης έξω από το κτίριο του στρατοδικείου, με ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.

Γεγονός είναι ότι ο υπολοχαγός αντιμετώπισε το θέμα σε υπηρεσιακό επίπεδο, ενώ ο αρχιλοχίας Ευάγγελος Φώτης, που στις 4 Ιουλίου αρνήθηκε επίσης να εκτελέσει υπηρεσία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Δερβενίου Θεσσαλονίκης, άρχισε να περιφέρεται σε διάφορα «πατριωτικά» ΜΜΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι είναι «δωσιλογική» και οι πρόσφυγες «τζιχαντιστές»…

Χθες, έξω από το στρατοδικείο ξεκαθάρισε μάλιστα με δηλώσεις του ότι πρόκειται για «πολιτική ανυπακοή».

Ads

Το πρωτοφανές περιστατικό απασχόλησε ακόμη και τον ίδιο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

«Αρνήθηκα να εκτελέσω υπηρεσία στα hotspot Δερβενίου Θεσσαλονίκης. Έφεραν στρατονομία να με συλλάβει στις 4 Ιουλίου 2017 (…) δεν με συνέλαβε γιατί δεν είχαν ένταλμα, απλά με συνόδευαν όλη την ημέρα. Ήρθε μετά από 5 ημέρες ο Α.ΓΕΣ με ελικόπτερο και ζήτησε να μου μιλήσει προσωπικά. Σχηματίστηκε δικογραφία και με περνάν στρατοδικείο και πειθαρχικό, 30 Νοεμβρίου και 16 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σκοπεύω να το δημοσιεύσω με κάθε τρόπο.

»Στην αναφορά μου γράφω ότι ‘δεν ορίζονται από πουθενά τα καθήκοντά μου, αντιτίθεμαι στους προδοτικούς και αδέξιους χειρισμούς της δωσιλογικής αυτής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί τις δομές φιλοξενίας ως κέντρα κράτησης και προάγει το δουλεμπόριο, στο οποίο πρωτοστατεί η Τουρκία’.

»Η Τουρκία χρησιμοποιεί μεταναστευτικές ροές ως γεωστρατηγικό όπλο εναντίον των Ελλήνων. Δεν γίνεται καμία διαπίστευση, αν οι άνθρωποι αυτοί είναι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ή τζιχαντιστές. Εάν είναι και δημιουργήσουν τρομοκρατικά επεισόδια, το ότι περιθάλπονται από τον ελληνικό στρατό επισύρει ποινικές ευθύνες. Η όλη αυτή κατάσταση αποδυναμώνει τις Μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Α/λχίας (ΥΠ) Ευάγγελος Φώτης».

Πάντως, σύμφωνα με το ΓΕΣ, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων φυλάσσονται ενίοτε από τον στρατό, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν, και αυτό προφανώς αναδεικνύει και τον ανθρωπιστικό ρόλο του στρατού, του οποίου το στρατιωτικό προσωπικό προσφέρει τις υπηρεσίες του με αυτοθυσία, όπως σε φωτιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές.