Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές παρά μόνον να παραιτηθεί και να κινηθεί η διαδικασία της ανάθεσης εντολών σχηματισμού κυβέρνησης βάσει Συντάγματος, εξηγεί ο συνταγματολόγος Ηλίας Νικολόπουλος στην ιστοσελίδα Iskra, την ώρα που η Αριστερή Πλατφόρμα κλιμακώνει τη σκληρή κριτική εκ των έσω στη νέα συμφωνία με τους δανειστές που κατατέθηκε τα ξημερώματα στη Βουλή.

Ads

Σε δήλωση του στην ιστοσελίδα Iskra, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος, αναφέρει ότι η κυβέρνηση με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος δεν έχει το δικαίωμα προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Μόνη της επιλογή είναι το να παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει στη διαδικασία της ανάθεσης εντολών σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα της Βουλής. Αιτιολογώντας την τοποθέτηση του παραπέμπει στο άρθρο 41 του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η παραίτηση της κυβέρνησης που έχει προέλθει από πρόωρη διάλυση της Βουλής πριν περάσει ένας χρόνος, δηλαδή πρίν τον Φεβρουάριου του 2016.

Στο μεταξύ, η Αριστερή Πλατφόρμα κλιμακώνει την κριτική της απέναντι στη νέα συμφωνία, προσδιορίζοντας τη στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία της Παρασκευής. «Μνημόνιο – λαιμητόμο», χαρακτήρισε τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και κουαρτέτου, η Iskra που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι κατευθύνσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνονται στο συνολικό μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα περιλαμβάνονται τόσο στο πρώτο πακέτο μέτρων λιτότητας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή, όσο και στο δεύτερο που θα προωθηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, είναι πρωτοφανούς σκληρότητας», ήταν το πρώτο σχόλιο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Με γραπτή δήλωση που έκανε το απόγευμα της Τρίτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση, αντί να συγκρουστεί με τις εκβιαστικές επιλογές των κυρίαρχων κέντρων της ΕΕ, τα εγχώρια στηρίγματά τους και μαζί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για ένα νέο μνημόνιο το οποίο ψηφίζουν και εκλιπαρούσαν την υπογραφή του, επέλεξε, δυστυχώς, τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της. Τη ρήξη, επίσης, με το περήφανο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και τους σκληρούς αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού ενάντια στα μνημόνια, την υποτέλεια και τη λιτότητα». «Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ads

Τα «14 νέα θανάσιμα πλήγματα σε κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις», αναλύει σε άρθρο του ο Δημήτρης Στρατούλης. «Οι νέες μνημονιακές δεσμεύσεις απέχουν έτη φωτός από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης ακόμα κι από αυτές τις θέσεις της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», γράφει ο πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.«Οι προβλεπόμενες από το νέο μνημόνιο άμεσες περικοπές στο μη ανταποδοτικό-προνοιακό μέρος των κατώτατων συντάξεων του Ι.Κ.Α. και σε όλες τις συντάξεις του Ο.Γ.Α., που συνεπάγεται μείωση έως και 41%, δηλαδή μείωση των κατώτατων συντάξεων γήρατος από 486 ευρώ μηνιαία στα 338 ευρώ, και μείωση 66% στις συντάξεις του ΟΓΑ δηλαδή μηνιαία σύνταξη από 360 σε 120 ευρώ για 160.000 παλαιούς συνταξιούχους του», αναφέρει. Επίσης τονίζει ότι «η προβλεπόμενη στο νέο μνημόνιο σταδιακή κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. μέχρι το 2019 και ειδικά η άμεση κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά μεγαλύτερα εισοδήματα  συνεπάγεται επιπλέον μείωση συντάξεων 193 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαία».

Ξεκάθαρη ήταν επίσης η προτροπή του Κώστα Ήσυχου προς την κυβέρνηση να μην επικυρώσει το 3ο Μνημόνιο, που «έτσι κι αλλιώς ο ίδιος ο λαός θα ακυρώσει στην πράξη», όπως είπε σε ομιλία του στην Κέρκυρα. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο βουλευτής του νησιού Στέφανος Σαμοΐλης που είπε πως «ο λαός δεν επέλεξε την αντιμνημονιακή Ριζοσπαστική Αριστερά για να εφαρμόσει Μνημόνια. Την επέλεξε για να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και τη λιτότητα, την επέλεξε για να εφαρμόσει μια οικονομική και κοινωνική πολιτική που από μόνη της αποτελεί το Εναλλακτικό Σχέδιο στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της κερδοσκοπίας και της εκμετάλλευσης. Την επέλεξε για να διαγράψει το παράνομο χρέος, για να κρατικοποιήσει – κοινωνικοποιήσει τις Τράπεζες, για να εφαρμόσει δίκαιο φορολογικό σύστημα, για να ελέγξει την οικονομική και νομισματική πολιτική προς όφελος του λαού, για να επανεκκινήσει την ελληνική παραγωγική βάση».

«Στην πολιτική ΔΕΝ υπάρχουν αδιέξοδα ούτε μονόδρομοι», σημειώνει σε άρθρο της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου, ασκώντας επίσης κριτική στα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές. «Υπάρχουν εναλλακτικές που ανοίγουν προοδευτικούς δρόμους για τους πολίτες και τη χώρα, σίγουρα όχι εύκολα αλλά σε κάθε περίπτωση με πολιτική βούληση και με ευθύτητα και αλήθεια απέναντι στο λαό τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο», υποστηρίζει.