«Δεν μπορεί κανένας ευθυνόφοβος γραφειοκράτης και καμία ξενοφοβική κυβέρνηση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα. Καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και καμία ενέργεια δεν θα είναι χωρίς συνέπειες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το «παράλληλο πρόγραμμα». 

Ads

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία η οποία βαθαίνει, έκανε λόγο για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πολέμου «στη γειτονιά», επισημαίνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα την άνοδο του φονταμενταλισμού που εκδηλώνεται με επιθέσεις και στην καρδιά της Ευρώπης.

«Και όλα αυτά, ενώ παραμένει η οικονομική κρίση από το 2008» είπε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας για τη συνέχιση της κρίσης τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν ακόμα περισσότερη κρίση και άλλα προβλήματα κυρίως συνοχής στην ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια ΕΕ που εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, με έλλειψη αλληλεγγύης και αντιλήψεις που προκρίνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις.

Ads

Επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική και την οικονομική κρίση σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος και υπογράμμισε ότι η χώρα το έπραξε αυτό «όχι ως υποχρέωση, αλλά ως χρέος έναντι των δικών μας αξιών».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι μπήκε ένα τέλος στα σενάρια περί «ξηλώματος» της ζώνης Σένγκεν και υπογράμμισε ότι αποτελεί «κοινή αναγνώριση ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα» και σταχυολόγησε τα θετικά της Συνόδου Κορυφής ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για μη τήρηση των δεσμέυσεων (δεδομένου ότι και η δέσμευση για τη μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων έχει μείνει κενό γράμμα). 

«Δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν κλειστά σύνορα», τόνισε ο πρωθυπουργός, «το ζήτημα έκλεισε χθες».

Υπογράμμισε την απειλή της Ελλάδα για βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου αν δεν επιβληθεί ο συντονισμός μεταξύ των κρατών αντί του μονομερούς ελέγχου των προσφυγικών ροών από τις «δυνάμεις που προωθούν τους φράκτες».

Η συμφωνία του ΝΑΤΟ «διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας ότι θα σταματήσει το blame game κατά της Ελλάδας και υπενθυμίζοντας ότι μόνη υποχρέωση μιας χώρας είναι να διασώζει τους πρόσφυγες και αυτό το ανθρωπιστικό καθήκον θα συνεχίσει να επιτελεί η Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ δε θα διασώζει αλλά θα εντοπίζει της κινήσεις στα τουρκικά εδάφη (και θα περιορίζει εκεί τις προσφυγικές ροές), κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό Λιμενικό. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μέχρι την επόμενη συνάντηση κορυφής θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα ως προς την μείωση των ροών και τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν των ανθρωπιστικών αξιών» ώστε η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και σημείωσε ότι είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για αναλυτικότερη ενημέρωση. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφιση του.

ΔΕΙΤΕ LIVE τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έκλεισαν τα μικρόφωνα στους χρυσαυγίτες μετά από νέο σόου στη Βουλή [ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την «ευαισθησία» τους