Καίει τον Αρτέμη Σώρρα η εισήγηση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευσταθίας Σπυροπούλου. Η αναίρεση που άσκησε η αντιεισαγγελέας κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για τον Αρτέμη Σώρρα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου. 

Το Μονομελές Πρωτοδικείο είχε κάνει δεκτό ότι τα 600 δισ. δολάρια που υποστήριζε ότι διαθέτει ο Αρτέμης Σώρρας είναι υπαρκτά και σε τίτλους ομολόγων. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό που άσκησε την αναίρεση, όμως, η απόφαση στερείται αιτιολογίας, ενώ έχει ελλιπή επιχειρήματα και προβλήματα νομικής φύσεως.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισήγησή της:

α) Το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν διέλαβε στην απόφασή του ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού δεν εκτίθενται σε αυτή με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

β) Δεν προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης κατά τρόπο αναμφίβολο ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του και εξετίμησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και όχι μόνο μερικά εξ αυτών κατ’ επιλογή, διαλαμβάνοντας ελλιπή, ασαφή και αντιφατική αιτιολογία. Ειδικότερα, δεν παρατίθενται στην απόφαση τα αποδεικτικά μέσα από τα οποία συνήχθησαν τα πραγματικά περιστατικά. Δεν διέλαβε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς την ύπαρξη του υπέρογκου ποσού των 600 δισ. δολαρίων, ενώ αναφέρει αορίστως και δεν προσδιορίζει δυνάμει ποιου πληρεξουσίου ο Αρτέμης Σώρρας είναι διαχειριστής του αμύθητου ποσού. Επίσης δεν προσδιορίζει τα ακριβή στοιχεία των 6 διεθνών γραμματίων, ούτε πού ακριβώς φυλάσσονται αλλά αόριστα ότι «βρίσκονται κατατεθειμένα σε κεντρική τράπεζα του Καναδά.

γ) Είναι ασαφής και αντιφατική η αιτιολογία καθόσον, ενώ αρχικά δέχεται ότι τα 600 δισ. φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ακολούθως η απόφαση αναφέρει ότι «το ποσό ο Σώρρας προτίθεται να το χορηγήσει στο ελληνικό κράτος».

δ) Αντιφατικά και εσφαλμένα η απόφαση ερμηνεύει ότι δεν δημιουργήθηκε καμία ανησυχία στους πολίτες ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος από τους ισχυρισμούς Σώρρα για την αμύθητη περιουσία του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρτέμης Σώρρας έχει συστήσει την «Ελλήνων Συνέλευση» στην οποία έχουν εγγραφεί χιλιάδες πολίτες και για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες για το αν η «Ελλήνων Συνέλευση» δρα ως εγκληματική οργάνωση.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν ήταν παρόντες ούτε ο Αρτέμης Σώρρας, αλλά ούτε και οι συνήγοροί του.