Για τις σοβαρές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία των ανθρώπων, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, προειδοποιούν δύο καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Όπως τονίζουν, απαιτείται άμεση λήψη αναγκαίων μέτρων. Στο μεταξύ, σε ποσοστό «ρεκόρ» έφτασαν τα επίπεδα της αιθαλομίχλης τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έφτασε στα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο σταθμό του Λαγκαδά στις 5:00 το πρωί, υπερδιπλάσιο από το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα της αιθαλομίχλης συζητήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Περιβάλλοντος την Τετάρτη, με τον Γιάννη Στουρνάρα να καλεί τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης.

Όπως τονίζουν ο καθηγητής Οικολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Δ. Παντής, και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος, η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας.

Ads

Οι δύο καθηγητές, σημειώνουν πως η αιθαλομίχλη επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού.

Μάλιστα, προειδοποιούν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις, οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, βασιζόμενοι στη διεθνή εμπειρία, με χαρακτηριστικό και συμβολικό παράδειγμα την αντίστοιχη κρίση του Λονδίνου το 1952.

Οι άμεσα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αναφέρουν οι καθηγητές, είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και όσοι ζουν σε ακραίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (ήδη καθημερινά αναφέρονται θάνατοι από ασφυξία και εμπρησμό οι οποίοι καθορίζονται από την αδυναμία θέρμανσης).

Σοβαρότατες είναι και οι επιπτώσεις από τη μακροχρόνια έκθεση στην αέρια ρύπανση, πέρα από τις άμεσες και ακραίες επιπτώσεις, οι οποίες και προκαλούν συνήθως το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, αναφέρουν οι καθηγητές του ΑΠΘ. «Την ίδια την αιθαλομίχλη αποτελούν σωματίδια εμπλουτισμένα με οργανικές ενώσεις και μέταλλα, προϊόντα καύσεων υποπροϊόντων θέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά όπως έχει αποδειχθεί από σειρά διεθνών ερευνών έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα», εξηγούν.

Στο σημείο αυτό τονίζουν στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης. Με την έννοια αυτή, όπως επισημαίνουν, «η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πάρει μέτρα αν η ρύπανση περάσει τα όρια που η ίδια ορίζει είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, παραπλανητική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Με βάση τα παραπάνω, οι δύο καθηγητές θεωρούν επιτακτική τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η σημερινή κρίση αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένου αειφορικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τόσο των επιτακτικών αναγκών οικιακής θέρμανσης, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος στις πόλεις.