Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων η οποία είχε επιδικάσει το ποσό των 190.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, στους συγγενείς ενός άτυχου 24χρονου που έχασε τη ζωή του από ιατρική αμέλεια.

Ads

Τον Ιούλιο του 1999 ο 24χρονος μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Ηρακλείου με τους γιατρούς να κάνουν διαφορετικές διαγνώσεις. Κάποιοι είπαν ότι έχει οξεία εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, άλλοι πυώδη αμυγδαλίτιδα και γαστρεντερίτιδα, άλλοι ανεμοβλογιά, άλλοι ίωση και άλλοι μυκητίαση. Ένας γιατρός μάλιστα καθησύχαζε τους συγγενείς του λέγοντας ότι «είναι μία ίωση η οποία θα κάνει τον κύκλο της και σε δύο ημέρες θα περάσει».

Κανένας από όλους αυτούς τους γιατρούς δεν διέγνωσε από τι πραγματικά έπασχε ο 24χρονος τότε μάγειρας. Ο άτυχος νέος έπασχε από τα σύνδρομα Lyell και Stevens-Johnson, τα οποία προκλήθηκαν μετά από αλλεργική παρενέργεια του φαρμάκου Septrin, η οποία δεν έγινε αντιληπτή από τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων της Κρήτης. Μετά από 11 μέρες νοσηλείας ο νέος κατέληξε.

Να επισημανθεί ότι το εγκεκριμένο από τον Ε.Ο.Φ. σκεύασμα, septrin, προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν και σε θάνατο (γενικευμένο εξάνθημα, κνησμό, κνίδωση, πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens Johnson, τοξική επιδερμική νεκρόλυση, σύνδρομο Lyell, ηπατική νέκρωση κ.λπ.).

Ads

Η Δικαιοσύνη καταδίκασε τελεσίδικα δύο γιατρούς σε φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, για τον από αμέλεια θάνατο του 24χρονου.