Κατά της πρόσφατης απόφασης του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου του μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων που εγκρίνει τη συμμετοχή του Δήμου στο υπό ίδρυση «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» τάσσεται το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. 

Ads

Σύμφωνα με την απόφαση το εν λόγω ταμείο εγκρίνεται προκειμένου να υποβάλει «προτάσεις χρηματοδότησης δράσεων, προγραμμάτων και έργων». Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ωστόσο, τονίζει «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των Γερμανών και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται η παρουσίαση και εφαρμογή της, ευλόγως γεννά ερωτηματικά για τους πραγματικούς της στόχους: αν δηλαδή αποσκοπεί στην ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας και την υποστήριξη των μαρτυρικών δήμων ή αν έχει ως πραγματικό στόχο τον προσεταιρισμό ανθρώπων και φορέων και την άμβλυνση των αντιστάσεων στην επιχειρούμενη γερμανική διείσδυση στην χώρα μας, καθώς επίσης και την ανάσχεση και την αποφυγή της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Την απάντηση, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο, δίνει ο ίδιος ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα στον χαιρετισμό του, που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα των γερμανικών αποστολών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτερ Σόοφ: «ένα ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον, θα έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία  του παρελθόντος, π.χ. με θεματικές εκθέσεις, τη δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών ή ακόμα και τη συνεργασία στην έκδοση σχολικών βιβλίων».

Το Εθνικό Συμβούλιο επιπροσθέτως καταγγέλλει την «προθυμία του δημάρχου Καλαβρύτων να εισάγει βεβιασμένα προς συζήτηση στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα περί υποβολής προτάσεων στο εν λόγω ίδρυμα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, χωρίς καν τη διαβούλευση με τους τοπικούς και εθνικούς φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα». Σημειώνεται επιπλέον ότι η απόφαση ελήφθη απουσία σχεδόν όλης της Αντιπολίτευσης και μάλιστα πριν ιδρυθεί το εν λόγω ίδρυμα για να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χαρακτήρας του.  

Ads

Στην εν λόγω απόφαση δηλώνεται ρητώς και κατηγορηματικώς ότι «δεν παραιτούμαστε, σε καμιά περίπτωση, από τη διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων, ούτε τις συμψηφίζουμε με τις όποιες χρηματοδοτήσεις από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον». Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το σχέδιο μη καταβολής οφειλών γίνεται δεκτό στην πράξη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προσθέσει η Γερμανία στα επιχειρήματά της για την άρνηση καταβολής των αποζημιώσεων την όποια χρηματοδότηση προς τους μαρτυρικούς δήμους.

Τέλος το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα θέτει το ζήτημα εμπλοκής στην ίδρυση του εν λόγω ταμείου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σημειώνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων την επικαλείται στην απόφασή του.
«Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε συνεργασία με τους συναγωνιστές μας στη Γερμανία και τις Ενώσεις Θυμάτων, τους Μαρτυρικούς Δήμους και τον ελληνικό λαό στο σύνολό του, κλιμακώνει τη δράση του, εντός και εκτός Ελλάδας, διεθνοποιεί το ζήτημα, στηρίζει τη δικαστική διεκδίκηση αλλά και αυξάνει την άσκηση πίεσης στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να προσέλθουν άμεσα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση του συνολικού ζητήματος της απόδοσης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις θυμάτων, επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, πολιτιστικοί θησαυροί). Επαναλαμβάνουμε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, με τον οποίο αισθανόμαστε αλληλέγγυοι, αλλά επιδιώκουμε την απόδοση δικαιοσύνης. Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι! Προειδοποιούμε: δεν θα ησυχάσουμε αν δεν δικαιωθούμε!» καταλήγει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στη σχετική ανακοίνωσή του την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Μανώλης Γλέζος και ο Γραμματέας Στέφανος Ληναίος.