Ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου σταδιακά η αποχώρηση των προσφύγων και μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό που έχουν στήσει εδώ και τρεις μέρες δίπλα στη δομή φιλοξενίας Διαβατών Θεσσαλονίκης. Πάνω από 500 πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, έπειτα από ψευδές κάλεσμα από το διαδίκτυο που έκανε λόγο για άνοιγμα των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, πρόσφυγες προχώρησαν επίσης σε κατάληψη των γραμμών του τρένου στο Σταθμό Λαρίσης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, για κάποιες ώρες να μείνουν ακινητοποιημένα τα δρομολόγιά της. Οι πρόσφυγες μετά από κάποιες ώρες αποχώρησαν και τα πούλμαν τους μετέφεραν πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται.

Ήδη έχουν αναχωρήσει από τα Διαβατά περίπου 300 άτομα  ή περιμένουν τα ναυλωμένα λεωφορεία για να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνταν, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Εμείς κάναμε το πρωί μία διαμεσολάβηση με διερμηνείς, δημιουργήσαμε μία ομάδα εκπροσώπων των προσφύγων και μεταναστών να μας πουν τι επιθυμούν, δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στις δομές που φιλοξενούνταν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα επισημάναμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει καμία “τιμωρητική” πρόθεση για όσους έφτασαν εδώ στα Διαβατά, δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι τους παρείχαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ράγκος.

Ads

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε ομιλία του νωρίτερα σήμερα, είπε ότι αυτό που έγινε στα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα των fake news. «Πάνω σε ένα ψέμα που όμως αντιστοιχείται με τη διάθεση ενός κόσμου, μπορεί να οικοδομηθεί μια τέτοια ταραχή», υπογράμμισε κι έκανε γνωστό ότι αντίστοιχο ψεύτικο κάλεσμα υπήρχε και στην Τουρκία. Όπως τόνισε ο υπουργός οι υποκινητές, συμπλήρωσε ο υπουργός «έθεσαν σε κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους και τους ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο».

«Σαν Ελλάδα, σαν υπουργείο και σαν κυβέρνηση θέλουμε να διαφυλάσσουμε τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών και τα διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι πρόσφυγες έχουν την υποχρέωση να σέβονται τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί με μεγάλες θυσίες και προσπάθειες», κατέληξε.

Ένταση ξανά

Αν και τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι του Σαββάτου, επικράτησε νέα ένταση στα Διαβατά, καθώς μεγάλη ομάδα ατόμων επιχείρησε να απομακρυνθεί από την περιοχή με κατεύθυνση τα σύνορα. Όταν οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να πλησιάζουν προς τα ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, έγιναν ρίψεις δακρυγόνων προκειμένου να οπισθοχωρήσουν, με τους μετανάστες να απαντούν πετώντας πέτρες.

Τα Fake News που προκάλεσαν την αναστάτωση

Οι πληροφορίες για το άνοιγμα των συνόρων διακινήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ακτιβιστικές πλατφόρμες τον τελευταίο μήνα και καλούσαν για την μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα.

Τα πρώτα μηνύματα, καλούσαν σε μία κίνηση αιτούντων άσυλο, προκειμένου να διεκδικήσουν την έξοδό τους από την Ελλάδα με κατεύθυνσή άλλες χώρες της Ευρώπης. Το μήνυμα είχε τίτλο «Καραβάνι της Ελπίδας».

«Μετά τον Μάρτιο του 2016, ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα ζουν στις χειρότερες ανθρώπινες συνθήκες με ελάχιστες εκπαιδευτικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις. Οι διεθνείς θεσμοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα αναφέρει το απάνθρωπο καθεστώς των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εμείς οι ίδιοι οι μετανάστες στις χειρότερες και πιο απάνθρωπες συνθήκες; Να περιμένουμε όπως τα τελευταία τρία χρόνια; Πόσο είναι δυνατόν να ενσωματωθούμε σε μια χώρα που έχει και η ίδια οικονομική κρίση και ανεργία; Πόσο μπορείτε να παραμένετε στην τρέχουσα κατάσταση; Η ομάδα δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να συντονίσει ένα ανθρωπιστικό αίτημα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο είναι να αγκαλιάσει ανοιχτά τους μετανάστες σε συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο και να βρούμε καταφύγιο σύμφωνα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν προσκαλούμε κανέναν, αλλά καλωσορίζουμε όσους έρχονται μαζί μας. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους», ανέφερε το πρώτο μήνυμα που φέρεται να εστάλη στις 5 Μαρτίου.

«Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε για την ενημέρωση και το συντονισμό των αιτούντων άσυλο μακριά από θρησκευτικές, γλωσσικές, εθνικές και οποιεσδήποτε άλλες διαφορές προς την κατεύθυνση ενός ανθρώπινου αιτήματος προς τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο, θα αγκαλιάσουν τους μετανάστες προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μετακίνησή μας είναι μια εντελώς νόμιμη δράση, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε βία και παράνομη συμπεριφορά. Δεν προσκαλούμε κανέναν, αλλά καλωσορίζουμε όσους έρχονται μαζί μας. Το κίνημά μας είναι απόλυτα αυθόρμητο και δεν συνδέεται με κυβερνητικούς θεσμούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους. Με την ελπίδα ανοίγματος των συνόρων», σημειωνόταν επίσης.

«Οι έξοδοι στις 5/4/2019 από την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν τη νύχτα αναχώρησης ή ώρες πριν από την αναχώρηση. Γι αυτό, θα πρέπει να είστε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η μεταφορά δεν περιμένει κανέναν. Επί του παρόντος, υπάρχουν τακτικά λεωφορεία και τρένα, κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο εύκολο να φτάσετε. Ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για τον τόπο διαμονής του στη Θεσσαλονίκη μέχρι την ώρα της μετακίνησης. Δεν έχουμε ανακοινώσει το «σημείο» της Θεσσαλονίκης για να το προστατεύσουμε μέχρι σήμερα και θα το ανακοινώσουμε 24 ώρες πριν την αναχώρηση. Ο καθένας πρέπει να έχει όλα τα υπάρχοντά του, όπως ρούχα, φαγητό, νερό, κάποια χρήματα και άλλα απαραίτητα για ένα ταξίδι που μπορεί να κρατήσει από μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες ή παραπάνω», αναφερόταν σε μήνυμα που κυκλοφόρησε εκ νέου την 1η Απριλίου.

Κυκλώματα διακίνησης πίσω από τα Fake News;

Ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονταν επί ποδός εδώ κι έναν μήνα για τα καλέσματα που είχαν φτάσει στα αυτιά τους. Μιλώντας μάλιστα στον ΑΝΤ1, η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ»δεν απέκλεισε να κρύβονται κυκλώματα διακινητών πίσω από τη διάδοση αυτής της ψευδούς φήμης.

Ούτε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο και κάνει εκταταμένη έρευνα για να ανακαλύψει από που ξεκίνησαν ατ Fake NEws που προκάλεσαν μια νέα μικρή «Ειδομένη» στα Διαβατά.