Όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο σταματούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση τους στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Ads

Οι δραστηριότητες τις οποίες διακόπτουν είναι η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι.

Όπως, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση τους, στη Λέσβο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, ενώ θα συνεχιστούν και οι δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στις βόρειες ακτές του νησιού και τις κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hotspots.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα Μαριέττα Προβοπούλου, «οι ΓΧΣ δεν ήταν ποτέ η μοναδική οργάνωση που παρείχε ιατρική φροντίδα στη Μόρια. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι θα δημιουργηθεί ένα κενό στη βοήθεια μετά την αποχώρησή μας» και προσθέτει: «Εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με τις κινητές μονάδες μας μετά την άφιξη στο νησί σε περιπτώσεις προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από το κέντρο της Μόριας. Επίσης, διερευνούμε την πιθανότητα να υποστηρίξουμε τα τοπικά νοσοκομεία σε περιπτώσεις σοβαρών παραπομπών προσφύγων σε αυτά από τη Μόρια».

Ads

Η αποχώρηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με τις οποίες «επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό», παρατηρεί η κ. Προβοπούλου.

Προσωρινή αποχώρηση και από την Ειδομένη

Εξάλλου, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν αποχωρήσει προσωρινά και από τον καταυλισμό της Ειδομένης «για λόγους ασφαλείας».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Προβοπούλου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, παραμένουν στην περιοχή και παρακολουθούν τις εξελίξεις «για να δούμε πώς θα κινηθούμε και αν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σύντομα». «Είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε στις αποστολές μας σε όλο τον κόσμο για την ασφάλεια του προσωπικού μας, η οποία αποτελεί και την προτεραιότητα της οργάνωσης». Ήδη η ομάδα καθαριότητας της οργάνωσης έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της, ωστόσο δεν επιχειρεί η ιατρική ομάδα, ενώ γίνονται συνεχείς επαφές με τους πρόσφυγες.