Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το πλήθος διατάξεων και τροπολογιών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που άρχισε να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το τέλος επιτηδεύματος, την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 5 μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο, τον ΦΠΑ, τον ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σήμερα αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση ενώ χθες αποχώρησαν Ποτάμι και ΚΚΕ.

Ads

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατήγγειλε «σωρεία των τροπολογιών, κακή νομοθέτηση και ασέβεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία» και κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής τις δύο επιστολές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες απευθύνει έκκληση για τη διαφύλαξη του κύρους του κοινοβουλίου.

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εννέα άρθρα για την ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα 20 άρθρα που προστέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Είδαμε από χθες σωρεία τροπολογιών-σχεδόν ανά δέκα λεπτά κατατίθεντο τροπολογίες- που έχουν φθάσει περίπου τις 35 τροπολογίες μαζί με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Εμείς ως ΝΔ αποχωρούμε και καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και δεν θα είμαστε σίγουρα παρόντες σε αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα. Ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού, ως ένδειξης διαφύλαξης της καλής νομοθέτησης της Βουλής, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση».

Ads

Ο προεδρεύων στη συνεδρίαση, Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε τη λύπη του που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχωρούν από τη συνεδρίαση. «Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή» είπε.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία απέδωσε το πλήθος των τροπολογιών στη διακοπή των εργασιών της Βουλής τον Αύγουστο, ανέφερε ότι δεν πρόκειται σήμερα να κατατεθεί άλλη υπουργική τροπολογία.

Ορυμαγδό τροπολογιών, κατήγγειλε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.