Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισφορά σε γη και τις απαλλοτριώσεις καταγγέλλοντας τον εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. Σημειώνεται πως συνολικά κατατέθηκαν 80 τροπολογίες στο νομοσχέδιο, ενώ και στο νομοσχέδιο της Δευτέρας για την υγεία έχουν κατατεθεί 52 τροπολογίες. Συνολικά δηλαδή 132 τροπολογίες σε δύο νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για την εισφορά σε γη τελικά υπερψηφίστηκε με 42 τροπολογίες, βουλευτικές και υπουργικές.

Ads

Το χορό των αποχωρήσεων άνοιξε το ΚΚΕ. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, ανακοίνωσε την αποχώρησε της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ διαμαρτυρόμενη για τον «εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί».

Λίγη ώρα αργότερο ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν γίνεται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτήν την κατάπτωση», δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τα υπόλοιπα κόμματα. «Είναι αγανάκτηση αυτές οι τροπολογίες» παρατήρησε η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ. «Είναι πάρα πολλές αυτές που έπρεπε να μελετήσουμε. Δεν είχαμε το χρόνο. Πρέπει να σταματήσει αυτό να συμβαίνει. Δεν έχουμε το χρόνο να διαβάσουμε και να αξιολογήσουμε τις τροπολογίες -και ίσως είναι κρίμα για κάποιες από αυτές», σημείωσε. «Αν συνεχιστεί το όνειδος αυτό, θα αναγκαστούμε κι εμείς να αποχωρήσουμε από την Ολομέλεια τη Δευτέρα» δήλωσε και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα.

Το πρόβλημα αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση σε επίπεδο Διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, και να επιτρέπεται να γίνονται δεκτές «μονάχα τροπολογίες που υπογράφονται από συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, δύο ή τρία κόμματα, ή τουλάχιστον την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος και όχι ενός ή δύο βουλευτών».

Ads