Την απόφασή της να αποσυρθεί από τον τελικό της αμερικανικής ομάδας γυναικών στην ενόργανη γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά, σήμερα η τέσσερις φορές χρυσής Ολυμπιονίκη Σιμόν Μπάιλς.

Ads

Η 24χρονη γυμνάστρια, που έχει γράψει ιστορία στην ενόργανη γυμναστική, αναμενόταν να σπάσει πάλι τα ρεκόρ στο Τόκιο, καθώς είχε προκριθεί σε έξι τελικούς μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά εξέπληξε τους πάντες όταν είπε στον προπονητή της: «δεν θέλω να το κάνω, τελείωσα».  Η Μπάιλς είχε ένα κακό άλμα για τα δεδομένα της και είχε τραυματιστεί και αυτό την έκανε να αναθεωρήσει τα πράγματα και να μιλήσει ανοιχτά για την ψυχική υγεία και το στρες που βιώνουν οι αθλητές σε αυτό το επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η κορυφαία Αμερικανίδα γυμνάστρια, το 2018, είχε καταγγείλει ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Λάρι Νάσαρ, πρώην γιατρό της εθνικής ομάδας, που καταδικάστηκε σε 60 χρόνια φυλάκιση, όταν βρέθηκαν εικόνες παιδικής πορνογραφίας στον υπολογιστή του.

Διαβάστε επίσης: Η ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση από τον γιατρό της ομάδας

Ads

«Πρέπει να εστιάσω στην ψυχική μου υγεία» δήλωσε αφότου αποσύρθηκε απ’ τον τελικό της ομάδας γυναικών. «Απλώς πιστεύω ότι τα θέματα ψυχικής υγείας είναι πιο διαδεδομένα στον αθλητισμό τώρα», είπε. «Πρέπει να προστατεύσουμε το μυαλό και το σώμα μας και όχι απλώς να βγαίνουμε έξω και να κάνουμε αυτό που θέλει ο κόσμος να κάνουμε» τόνισε επίσης.

«Δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου τόσο πολύ. Ίσως μεγαλώνω. Υπήρχαν μερικές μέρες που όλοι κάνουν tweet για σένα και αισθάνεσαι το βάρος του κόσμου. Δεν είμαστε μόνο αθλητές. Είμαστε άνθρωποι στο τέλος της ημέρας και μερικές φορές απλά πρέπει να κάνεις πίσω», είπε η Μπάιλς.

«Είναι κάτι τόσο μεγάλο, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στο τέλος της ημέρας δεν θέλουμε να φύγουμε από εκεί με φορείο»,είπε επίσης και εξέφρασε την πεποίθηση πως μιλώντας ανοιχτά θα βοηθήσει κι άλλους αθλητές.

Διαβάστε επίσης: Σιμόν Μπάιλς: Το μεγάλο αστέρι της ενόργανης και η απίθανη ζωή της

Εν αναμονή της τελικής απόφασης

Η Μπάιλς, η οποία λαμβάνει συμβουλευτική από τότε που ήρθε στο φως η κακοποίηση πολλών Αμερικανών γυμναστών από τον πρώην γιατρό της ομάδας Λάρι Νασάρ, παραδέχτηκε επίσης ότι η πίεση των τελευταίων ημερών στο Τόκιο άρχισε σιγά-σιγά να την κατακλύζει.

«Η θεραπεία βοήθησε πολύ, όπως και η φαρμακευτική αγωγή και αισθάνομαι ότι όλα πάνε πολύ καλά», πρόσθεσε. «Όμως, όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση υψηλού άγχους, φρικάρεις και δεν ξέρεις πραγματικά πώς να διαχειριστείς όλα αυτά τα συναισθήματα, ειδικά όταν είσαι εδώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η Μπάιλς πάντως, βάσει προγράμματος, θα υπερασπιστεί τον Ολυμπιακό της τίτλο, στον τελικό της Πέμπτης. Επίσης, έχει προκριθεί σε άλλους τέσσερις τελικούς αγωνισμάτων. Η αθλήτρια είπε ότι θα το σκεφτεί την Τετάρτη, προτού αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια.