Ένταση προκλήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο για τις τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε καταγγέλλοντας τις εσπευσμένες διαδικασίες.

Ads

 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμαρτυρήθηκε έντονα για το νομοσχέδιο λέγοντας: «επιτέλους, υπάρχει και όριο στην επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας στην νομοθετική εξουσία» «Ούτε οι Βουλευτές της συμπολίτευσης το έχουν διαβάσει», τόνισε επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 200 σελίδες ενός πολύ τεχνοκρατικού  κειμένου που «αν κάποιος θέλει να είναι συνεπής με τον εαυτό του θέλει μισή ώρα η κάθε σελίδα για να την διαβάσεις».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η επί της αρχής συζήτηση να διεξαχθεί την Πέμπτη, ενώ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος πρότεινε την Πέμπτη (24 Απριλίου) να ολοκληρωθούν οι εισηγήσεις, να κληθούν φορείς και την Παρασκευή να γίνει η δεύτερη ανάγνωση.
 
Ο εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος διαφώνησε με την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής, όμως η πλειοψηφία των κομμάτων την στήριξε. «Να πάμε στη διαδικασία που προτείνετε, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας ένταση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που φώναξε όρθιος «δικτατορία θέλετε; Θέλετε να μείνετε μόνοι σας στη Βουλή;».
 
Τελικά η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την Πέμπτη 24 Απριλίου. Στην Επιτροπή θα κληθούν φορείς (ΟΤΟΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές τράπεζες και Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Τυχερών Παιγνίων). Στις 25 Απριλίου θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα που θα αρχίσουν οι εργασίες της Ολομέλειας.

Στουρνάρας: Ο «απώτερος στόχος»… 

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε πως «απώτερος στόχος» του πολυνομοσχεδίου «είναι η μη επιβάρυνση των φορολογουμένων στην περίπτωση εκκαθάρισης μίας τράπεζας». Όπως είπε οι νέοι κανόνες που προωθούνται έχουν ως βασικό στόχο το χρηματοπιστωτικό σύστημα «να είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσει οικονομικούς κλυδωνισμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη».

Ads

«Η δική μας υποχρέωση είναι να επιταχύνουμε την διαδικασία επανόδου στην αναπτυξιακή τροχιά» και ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο «είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά ενσωματώνει τα νομοθετήματα που θέσπισε η Ε.Ε. με βάση τα διδάγματα από την κρίση και τις επιπτώσεις της στα πιστωτικά ιδρύματα, είπε ο Γ. Στουρνάρας και γι’ αυτό χρειάζονται «ενιαίοι κανόνες προληπτικής εποπτείας».

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, υποστηρίζοντας πως με την εφαρμογής τους θα ενισχυθεί η διαφάνεια αλλά και η λογοδοσία των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η επάρκεια των αποθεμάτων ασφάλειας και ρευστότητας.
 
Επίσης δήλωσε πως η Ελληνική Προεδρία «θα εστιάσει στην προώθηση σημαντικών φακέλων, όπως το benchmarks, δηλαδή τους δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και συμβάσεις, το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και τα Μακροπρόθεσμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία και την Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών».