Αποσύρθηκε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δημιούργησε το θέμα για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης έπειτα από την αντίδραση τόσο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Ads

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής, απέσυρε την επίμαχη τροπολογία προκειμένου να δώσει χρόνο σε όσους διαφωνούν για να την μελετήσουν και θα την επαναφέρει τις επόμενες ημέρες. 

Η τροπολογία εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια σε διοικητικό επίπεδο. 

Ο Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε «γελοιότητες όσα ακούστηκαν από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ότι έτσι επιβάλουμε την αναγνώριση τουρκικών σωματείων στην Θράκη» και διευκρίνισε ότι η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα εθνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν. 

Ads

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, ο υπουργός δήλωσε πως αποσύρει τη διάταξη προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος των δέκα ημερών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να επανακατατεθεί. 

«Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι ακυρώθηκε η συνεδρίαση – αφορούσε τη καταδίκη της χώρας μας για τη μη υιοθέτηση της οδηγίας – και μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν καλύτερα τα κόμματα τι λέει και τι επιδιώκει η συγκεκριμένη διάταξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κοντονής. 

Ακόμα επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ λέγοντας πως δεν εξέφρασε άποψη επί της ουσίας της τροπολογίας και σημείωσε: «οι φανατικοί μένουμε Ευρώπη τι λέτε για την ουσία; Εσείς είχατε νομοθετήσει το ίδιο ακριβώς πράγμα για ποινικές υποθέσεις για τα διοικητικά δικαστήρια. Θα μας πείτε τι λέτε; Ή θα μείνετε εκτός συζήτησης;». «Είναι υπεύθυνη στάση αυτή του κόμματός σας; Τι είστε πολιτικά σχιζοφρενείς; Συμφωνούμε αλλά δεν ψηφίζουμε γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε θέμα».