Είκοσι μέρες πριν την εκπνοή του έτους οι παλινωδίες του υπουργείου Οικονομικών προκαλούν αλαλούμ αναφορικά με το τι θα ισχύσει τελικά για το αφορολόγητο του 2015.

Ads

Μόλις λίγες ώρες, κράτησε η εξαγγελία του υπουργείου ότι ανασύρει τις ξεχασμένες αποδείξεις προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο ποσό του εισοδήματος για το 2015, καθώς με νέα διαρροή μέσω κύκλων του, το υπουργείο λέει τώρα ότι για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα υπάρχει αυτή η υποχρέωση.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, παίρνοντας πίσω όσα νωρίτερα είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, διαπιστώθηκε κενό στο νόμο για τις αποδείξεις μετά τη μείωση του ποσοστού από το 25% στο 10% του ετήσιου εισοδήματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς προβλέφθηκε ότι αυτό θα ισχύει για το 2014 με αποτέλεσμα να υπάρξει νομικό κενό για την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων και το 2015.

Ads

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο νομοσχέδιο που προωθείται θα περιληφθεί διάταξη με την οποία από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως ενός ύψους του εισοδήματός τους, π.χ. 10%, το οποίο όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται επίσης η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και προβλεψη που θα απαλλάσσει από τον φόρο δωρεές έως 5.000 ευρώ οι οποίες έγιναν μετά την επιβολή των capital controls και έως το τέλος του έτους από γονείς σε παιδιά και από παππούδες σε εγγόνια.

Οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν επίσης ότι όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6, ενώ το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.