Να απογραφούν, να αποσυρθούν και στη συνέχεια να καταστραφούν τα φρούτα, και κυρίως τα ροδάκινα, που μένουν στα αζήτητα λόγω του ρωσικού εμπάργκο καθώς και να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες, ζητούν οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης, μετά τη σύσκεψή των εκπροσώπων τους σήμερα στη Βέροια. Επίσης, αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες.

Ads

«Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά. 

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για διάθεση των φρούτων, που δεν θα εξαχθούν, σε νοσοκομείο, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας, αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την ΕΕ οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση. Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται «τεράστιο κόστος», σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη «εξευτελιστικά χαμηλή» και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.

Ads

«Ήδη άρχισαν να μας πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ήδη εξευτελιστικά χαμηλών τιμών. Πριν από λίγη ώρα, αγοραστής από μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κάλεσε μέλος της ομάδας μας για να τον ρωτήσει πότε θα κατεβάσουμε κι άλλο τις τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε επίσης η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και αιτήματα. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.

Σε ό, τι αφορά τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τις ομάδες παραγωγών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARAFEL, θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης και στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  • Απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν

  • Αποζημίωση των παραγωγών μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και

  • Χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.

Ερώτηση Μαριά στην Κομισιόν για αποζημίωσεις ελληνων αγροτών

Αποζημίωση των ελλήνων αγροτών από την Ε.Ε. για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο ζητεί ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στις 31 Ιουλίου 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση δια των αρμοδίων οργάνων της αποφάσισε την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αντιδρώντας στο εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι αρμόδιες ρωσικές αρχές επέβαλαν με τη σειρά τους εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως η ψυχροπολεμική διάσταση που λαμβάνει η σύγκρουση Ε.Ε. – Ρωσίας έχει δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα αφού η συνολική αξία των εξαγωγών της χώρας στην Ρωσία ανήλθε το 2013 σε 406 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο έτος το 1.3 εκατ. ρώσοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα δαπάνησαν πάνω από 1.3 εκατ. δις ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος για την πλήρη αποζημίωση αλλά και την οικονομική στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ως άνω επιβολή του ρωσικού εμπάργκο;»