Απόσυρση των διατάξεων για τις ρυθμίσεις οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και της ρύθμισης Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια φέρονται να ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Ads

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Καθημερινή και Πολιτική-Οικονομική Αγορά, οι δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος από τις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις οφειλές  ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ το 2015, ποσό που προστίθεται στο ήδη υπάρχον δημοσιονομικό κενό των 1,5 δισ. ευρώ. Η τρόικα εκτιμά ότι το  συνολικό ύψος του κενού θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και  ότι το κενό αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με νέα μέτρα. Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης, ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν στην εφημερίδα ότι το  ΔΝΤ  θεωρεί  ότι  ούτως  ή  άλλως ότι το δημοσιονομικό κενό  των 2 δισ. ευρώ, είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να καλυφθεί με μέτρα, με αποτέλεσμα να έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει την αλλαγή δημοσιονομικών στόχων.

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η τρόικα ζητά την απόσυρση της απόφασης για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, στα 11,318 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με τις κατασχέσεις να χτυπάνε «κόκκινο».

Ads

Θα εφαρμοστεί παρά τις πιέσεις

Διαβεβαιώσεις ότι η ρύθμιση είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, που μετά το δημοσίευμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας νωρίτερα σήμερα το θέμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως: «Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Βουλή και πρέπει να εφαρμοστεί». Σχολίασε επίσης, πως «η στάση της τρόικα ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές».

«Αδιανόητο και ανέφικτο να αλλάξει ψηφισμένος νόμος», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη. Μιλώντας στο ρ/σ ΒΗΜΑ 99,5, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω, στις αποφάσεις της, απλώς η τρόικα μάς πιέζει για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει».

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

«Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί» αναφέρεται σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ, η οποία εκτιμά ότι απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το τέλος του μνημονίου.

Για απόλυτο «ευτελισμό Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος για τα περί πιέσεων τρόικας να αποσύρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στους οφειλέτες του δημοσίου. «Τα ψέματα και η κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού επιβάλλουν εκλογές τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.