Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου από την επίθεση που δέχθηκε από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, με αφορμή διάταξη για τον τερματισμό της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, που έχουν συμπληρώσει έξι χρόνια στο πόστο τους και η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο περί «Δίκαιης Δίκης». Η ΝΔ ζήτησε σήμερα την απόσυρση της διάταξης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα την ψηφίσει. Στη νέα διένεξη παρενέβη και το ΛΑΟΣ.
 

Ads

«Το ζήτημα της αντικατάστασης των παλαιών μελών τέθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – και εγκαλούν εμένα. Και θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να κυβερνήσουν», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
 

Σε δήλωσή του νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, χαρακτήριζε αμετανόητο τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο κατηγόρησε πως βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, καθώς, όπως επισήμανε, στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι «να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ με την υφιστάμενη σύνθεση της Βουλής, που δεν ανταποκρίνεται στην πολιτική βούληση της κοινωνίας, να ορίσει νέα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών για τα επόμενα έξι χρόνια».
 
«Η ΝΔ, όχι μόνο δεν ψηφίζει τη διάταξη αυτή, αλλά και απαιτεί την άμεση απόσυρσή της», ξεκαθάρισε ο κ. Μιχελάκης.

Στο θέμα παρενέβη και ο ΛΑΟΣ: «Οι ενέργειες κάποιων υπουργών του ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνουν την αυριανή ατζέντα της συζήτησης», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

Ads

Πάντως, μετά και την προηγούμενη διένεξη σχετικά με τη διάταξη για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως «το νομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη, είναι σοβαρό και μεταρρυθμιστικά κρίσιμο, σύμφωνα με εκτίμηση και της ίδιας της τρόικας» και πως θα πρέπει, με διάλογο εντός του Κοινοβουλίου, να αποφευχθεί μια νέα κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αλλο τόσο, υπογράμμισε πως θα φέρει το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά στη Βουλή, μονάχα υπό τον όρο ότι θα λάβει σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό, κατόπιν συμφωνίας των κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη.
 
Στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο
 
Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη», που στοχεύει στην επιτάχυνση την απονομή της Δικαιοσύνης, εισήχθη την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το σχετικό νομοσχέδιο συνάντησε τη συναίνεση της ΝΔ και τις επιμέρους επιφυλάξεις του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως θα καταψηφίσει επί της αρχής.
 
Σημεία αιχμής του νομοσχεδίου αναδείχθηκαν ο φόρτος εργασίας των ειρηνοδικών, ο ποινικός υποβιβασμός της διακίνησης λαθρομεταναστών για λόγους διευκόλυνσης της φυλάκισής τους (κατόπιν σχετικού αιτήματος των εισαγγελέων) ο ποινικός υποβιβασμός αδικημάτων περί την εργασιακή και οικονομική νομοθεσία.
 
Επί της ουσίας του ίδιου του νομοσχεδίου για τη «δίκαιη δίκη», ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έκανε λόγο για δραματική κατάσταση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, σε ό,τι αφορά την ταχύτητά του:
 
«Έχουμε ήδη 360 καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης – ακόμα και για υπόθεση που χρειάστηκε 27 χρόνια προκειμένου να εκδικαστεί. Στο Συμβούλιο Επικρατείας, από το 2010 εκδικάστηκαν 8.700 υποθέσεις και εκκρεμούν 35.631, στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούν 30.365 υποθέσεις από το 2005, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούσαν τον Ιούλιο του 2011 466.219 υποθέσεις εκ των οποίων 165.452 ήταν φορολογικές. Τη διετία 2010-2011, κατατέθηκαν 196.623 αγωγές στα πολιτικά δικαστήρια και εκδόθηκαν 132.870 αποφάσεις. Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ο προσδιορισμός των ασφαλιστικών μέτρων γίνεται τον Ιούνιο του 2012 και οι αποφάσεις κάνουν πολλές φορές, ένα χρόνο να βγουν. Στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών, 5.500 κακουργήματα περιμένουν να εκδικαστούν και υπάρχουν άνθρωποι στις φυλακές που κάνουν έφεση – και μέχρι να εκδικαστεί, έχει εκτελεστεί η ποινή τους», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, καθιερώνει τα μονομελή Εφετεία για την πρωτοβάθμια εκδίκαση κακουργημάτων, όπως η ληστεία, η κλοπή και η εμπορία ναρκωτικών, περιορίζει τις αφορμές για αναβολή των δικών σε όλες τις βαθμίδες, θέτει τις ανώνυμες καταγγελίες στο αρχείο πλην εξαιρέσεων, απλοποιεί την διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων, ενώ μεταφέρει μεγάλο όγκο εργασίας στα Ειρηνοδικεία.
 
Η τελευταία αυτή πρόβλεψη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα μέλη της Επιτροπής της Βουλής, κατά πόσον θα αντέξουν οι ειρηνοδίκες το βάρος των λειτουργικών τους καθηκόντων. Τέτοιοι υπήρξαν οι προβληματισμοί του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος αναγνώρισε, κατά τα άλλα, στο νομοσχέδιο «ειλικρινείς και έντιμες στοχεύσεις».
 
Ο κ. Τζαβάρας δήλωσε πως η ΝΔ θα υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα εκφράσει αντιρρήσεις για λόγους αρχής στη διευκόλυνση έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων και στην πρόβλεψη για μετατροπή του αδικήματος της διακίνησης λαθρομεταναστών, από κακούργημα σε πλημμέλημα.
 
Στη διάταξη αυτή για τους διακινητές αντιτάχθηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχη διάταξη είχε αποπειραθεί να εισάγει και ο Χάρης Καστανίδης, αλλά την απέσυρε στη συνέχεια, κατόπιν της έντονης αντίδρασης της δεξιάς αντιπολίτευσης.
 
Απαντώντας ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε πως η ρύθμιση αποτελεί επιτακτικό αίτημα των ίδιων των εισαγγελέων, χωρίς, ωστόσο, να κάμψει τις αντιρρήσεις του κ. Πλεύρη, ο οποίος επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του ΛΑΟΣ.
 
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος καυτηρίασε την «ποινική υποβάθμιση των αδικημάτων των εργοδοτών, όπως είναι η παραβίαση της κυριακάτικης αργίας, η παράβαση των μέτρων ασφαλείας σε οικοδομικές εργασίες και μια σειρά άλλα αδικήματα. Η μετατροπή από κακουργήματα σε πλημμελήματα οικονομικών εγκλημάτων κρατικών υπαλλήλων, μεταξύ αυτών και βουλευτών, συνιστά πρόκληση», ανέφερε ο βουλευτής.
 
Αντίστοιχα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Μουλόπουλος επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του κόμματός του, τόσο για τις ρυθμίσεις στα εργασιακά, όσο και γιατί εκτίμησε πως στο βωμό της ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων, θυσιάζεται η ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης.
 
Με επιφύλαξη για την τελική μορφή του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, ενώ θετικά αντιμετώπισε το νομοσχέδιο, παρά τους επιμέρους προβληματισμούς του, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
 
Σημειώνεται, τέλος, πως ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινώσει πρόταση αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να διεξαχθεί επ’ αυτής ο σχετικός επιστημονικός και πολιτικός διάλογος.