Στην αντικατάσταση της εικόνας στην οποία εικονίζονται άνθρωποι να αλέθονται σε μπλέντερ στο βιβλίο Φυσικής της Ε’ Δημοτικού θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Η επίμαχη εικόνα είναι έργο του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη Αιντα Μακότο, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης, και δείχνει ένα μπλέντερ στο οποίο αλέθονται ανθρώπινα σώματα.

Ads

Το θέμα προέκυψε μετά από διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για τη χρήση της συγκεκριμένη εικόνας, που βρίσκεται στη σελίδα 19 του βιβλίου Φυσικής της Ε’ Δημοτικού, κι έχει χρησιμοποιηθεί για την εικονογράφηση του κεφαλαίου που αναφέρεται στα μίγματα. Στον αντίποδα μερίδα εκπαιδευτικών έκανε λόγο για άνευ λόγου συντηρητισμό απέναντι σε ένα πίνακα τέχνης.

Σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος αναφέρει ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο. Οι συγγραφείς του βιβλίο από την πλευρά τους δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν την εικόνα κατά λάθος.

Μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου,  το υπουργείο έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η εικόνα από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, και να αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωσή του.

Ads