Ως περιττή αποσύρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση που αφορούσε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Για τη ρύθμιση είχε υποβάλει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει την προθεσή της να την καταψηφίσει. Σημειώνεται πάντως ότι η συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με την γερμανική εταιρεία παραμένει νομικά σε ισχύ.

Ads

Το μεσημέρι της Πέμπτης η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι αποσύρεται ως περιττή η επίμαχη ρύθμιση, ενώ τόνισε ότι η Siemens ήδη με επιστολή της αναφέρει ότι έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι όροι έναρξης ισχύος της συμφωνίας μεταξύ Siemens και ελληνικού δημοσίου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η διάταξη είχε εισαχθεί προκειμένου να καλυφθεί νομική ασάφεια, που θα έδινε το δικαίωμα στην εταιρεία Siemens να αμφισβητήσει τη συμφωνία. «Όλα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια για τη συμφωνία, είναι καθαρή δημαγωγία και συνωμοσιολογία. Ήδη, η Siemens, με επιστολή της, αποδέχεται πως έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι στη συμφωνία όροι για την έναρξη της ισχύος της, άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος να ψηφιστεί νέα διάταξη. Πέφτουν άρα στο κενό τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι η απόσυρση αφήνει μετέωρη και άκυρη τη συμφωνία.

Ads

«Συμφωνία με τη Siemens δεν υπάρχει. Είναι αντισυνταγματική πλέον, νομικά άκυρη, χωρίς ισχύ, δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα» δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, δεσμευόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα διεκδικήσει το δίκαιο και συμφέρον του λαού, μέχρι το τελευταίο λεπτό».
 
Ικανοποίηση για την εξέλιξη εξέφρασαν το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που ζήτησαν να πάρει, πλέον, πίσω και την υπογραφή του από τη συμφωνία ο υπουργός των Οικονομικών, όπως επίσης και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη διάταξη.
 
«Η ΔΗΜΑΡ δεν παζαρεύει τις θέσεις της», δήλωσε ο Β. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «όλοι θα πρέπει να έχουν πολύ καλά στο μυαλό τους, πως δεν είναι τίποτα δεδομένο, αν δεν υπολογίζουν τη ΔΗΜΑΡ».