Παγώνει το παράλληλο πρόγραμμα η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις των δανειστών. «Το νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε αλλά μετατέθηκε για τις αρχές του νέου έτους», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, που δίνουν απαντήσεις στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία και κατηγορούν για «ανεύθυνση στάση», μετά την αποχώρησή τους από τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις είχαν και οι εκπρόσωποι των θεσμών, με πλέον αυστηρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς θεώρησαν ότι το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακοστολόγητο και μπορεί να υπονομεύσει το πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου. Μάλιστα οι δανειστές φέρεται να απείλησαν ότι αν το παράλληλο πρόγραμμα προχωρήσει ως έχει δεν θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

«Οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας: «Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα. Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις.  Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους».

Σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και άλλους υπουργούς αποφασίστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα θα αποσυρθεί και θα κατατεθεί και πάλι μετά τις γιορτές και μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς.  Για την εξέλιξη ενημέρωσε νωρίς το απόγευμα τα μέλη του Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομκών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Ads

Αμέσως μετά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα» να συνεχιστεί μετά τις γιορτές. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που αποχώρησε χθες από την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή  καταγγέλλοντας πως το νομοσχέδιο δεν συνοδευόταν από έκθεση κοστολόγησης του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους.

Μαξίμου: Φταίει η αντιπολίτευση

Στην «ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης» επέρριψε και το Μαξίμου την ευθύνη για την εμπλοκή με τους δανειστές. Συγκεκριμένα, σε ανακοινωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι «μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Το Μαξίμου επισημαίνει επίσης πως, κατοπιν αυτών των αντιδράσεων, το «παράλληλο πρόγραμα» δεν αποσύρρετα αλλά η συζήτησή του μετατίθεται μετά τις γιορτές, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η ανακοίνωση των Προέδρων της Βουλής

Στην δική της ανακοίνωη η Διάσκεψη των Προέδρων αναφέρει πως πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

«Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου. Η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.