Από τον Απρίλιο θα αρχίσει η αποσυμφόρηση των νησιών και η απομάκρυνση των προσφύγων με βάση τα νομικά δικαιώματά τους, ανέφερε ο υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.

Ads

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του πλάνου που προβλέπει 2.000 με 2.500 μετεγκαταστάσεις το μήνα σε χώρες της Ε.Ε..

Ο υπουργός εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2017 κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν θα ζει σε σκηνές, αλλά σε στεγασμένους χώρους με εξασφαλισμένη θέρμανση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τροφή.

Όπως παραδέχτηκε τέλος, η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ δύσκολη και παρατηρείται μια ποιοτική αλλαγή των εισερχόμενων, καθώς στην πλειονότητά τους φτάνουν πλέον σε αυτά οικονομικοί μετανάστες, χωρίς προοπτική για άσυλο ή για συνέχεια του ταξιδιού τους στην Δύση. Η κατάσταση, σύμφωνα τον ίδιο, γίνεται ακόμα δυσκολότερη, καθώς οι μετανάστες που έρχονται τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιούν το «τρικ» του ασύλου ώστε αρχικά να μην επιστρέψουν στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να επιθυμούν να παραμείνουν και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν διέξοδο μέσω παράνομων κυκλωμάτων να διαφύγουν προς τη Δύση.

Ads