Παρά τα μηνύματα «ή Δήμας ή εκλογές» που εκπέμπονται από χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επανέφερε σήμερα την πρόταση του για συναινετική εκλογή Προέδρου και δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι αρχίζει να παίρνει τις αποστάσεις του από τον Αντώνη Σαμαράς. 

Ads

Μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, επανέλαβε αυτούσια την χθεσινή του πρόταση η οποία είχε προκαλέσει την ενόχληση του πρωθυπουργού. «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας άμεσα ως σύμβολο ενότητας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Επαναφέρω την πρόταση για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία είναι πια επιτακτική. Τώρα είναι η στιγμή να πετύχουμε αυτά που πρέπει να πετύχουμε ως τόπος».



  
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε «χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των δυνάμεων του Έθνους, όποιος θέλει να βοηθήσει πρέπει να βοηθήσει τώρα» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη δεν θα αφήσουν να χαθεί ο έλεγχος και «κρατούν ψηλά την ευθύνη». Σημείωσε πάντως ότι «είμαστε σε ετοιμότητα συναίνεσης για την προεδρική εκλογή και σε ετοιμότητα για εκλογές».
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέλει εκλογές εξού και η επιμονή του σε μια πρόταση συναίνεσης που εξάλλου ενώνει πολλούς: από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου μέχρι τους ανεξάρτητους βουλευτές της Κεντροαριστεράς και κάποιους της ΔΗΜΑΡ, τους υπουργούς Χρυσοχοίδη και Λοβέρδο, τον Ευ. Μεϊμαράκη και τον Π. Παναγιωτόπουλο, τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.
 
Από την άλλη, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παρά να αναγνωρίσει ότι το ενδεχόμενο εκλογών είναι παραπάνω από πιθανό έτσι αρχίζει να παίρνει τις αποστάσεις του από τον πρωθυπουργό που σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πολιτικός του αντίπαλος. Εξάλλου δεν θέλει να κλείσει τις πόρτες σε μελλοντικές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ.
 
Την ίδια ώρα πάντως έχει να αντιμετωπίσει παραφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη και βουλευτές ζητούν πλέον μετ’ επιτάσεως να βρεθεί μια συναινετική λύση. Σήμερα, ο Νίκος Σηφουνάκης με δήλωσή του, ζήτησε να αναλάβουν οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο «τότε δικαιούνται να εικάζουν οι βουλευτές ότι ο επικαλούμενος «κίνδυνος της καταστροφής» δεν υφίσταται και συνειδητά οδηγείται η χώρα σε εκλογές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν τις επιζητεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι βουλευτές υποχρεούνται να πράξουν αναλόγως και κατά συνείδηση στις επόμενες ψηφοφορίες, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει».

Ο δε Λεωνίδας Γρηγοράκος κινήθηκε εκτός γραμμής της Χαριλάου Τρικούπη ζητώντας κυβέρνηση ειδικού σκοπού ως  εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών ώστε να εκλέγει Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή» και πρόσθεσε πως: «Εδώ που φτάσαμε το ΠΑΣΟΚ τα συζητάει όλα προκείμενου να εκλέγει Πρόεδρος Δημοκρατίας».

Τον Λεωνίδα Γρηγοράκο έσπευσε να «αδειάσει» ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Καρύδης. «Οι απόψεις του Λεωνίδα Γρηγοράκου δεν είναι απόψεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι λάθος αυτά που είπε… Είναι προσωπικές του απόψεις». 

Ads

Λίγο αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν «κυβερνήσεις ειδικού σκοπού αλλά μόνο εθνικού». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποκλείεται να βρεθεί προ νέων εκπλήξεων και το βράδυ αφού αναμένεται και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.