Απορριπτική ήταν η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφορικά με την αγωγή που κατέθεσε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Γιώργος Παπαχρήστος κατά του δημοσιογράφου Θανάση Καρτερού και της εφημερίδας «Αυγή» για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της προσωπικότητάς του για δημοσιεύματα στο οποία αν και ο Γ. Παπαχρήστος δεν κατονομαζόταν αναγνώρισε ο ίδιος τον εαυτό του.

Ads

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι «δεν προκύπτει με βεβαιότητα, ακρίβεια και πέραν αμφιβολίας και ενδοιασμού η ταυτότητα του προσώπου στο οποίο αναφέρεται, δεδομένου ότι δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά» στο όνομα του Γ. Παπαχρήστου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση «η αναφορά του γράμματος “γάμα” και η επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου, δεν κρίνονται επαρκή στοιχεία προκειμένου να τον φωτογραφίσει», καθώς ο Γ. Παπαχρήστος «δεν είναι ο μοναδικός δημοσιογράφος στη χώρα το κύριο όνομα του οποίου ξεκινάει από το συγκεκριμένο γράμμα».

Επιπλέον το Δικαστήριο πριν καν μπει στην ουσία της υπόθεσης απέρριψε και δύο ακόμη αιτήματα του Γ. Παπαχρήστου. Συγκεκριμένα απέρριψε ως απαράδεκτο λόγω αοριστίας το αίτημα του δημοσιογράφου στην εφημερίδα  «Τα Νέα» με το οποίο ζητούσε την παράλειψη της προσβολής της προσωπικότητας του στο μέλλον από τους εναγομένους.

Ads

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ο Γ. Παπαχρήστος δεν εξέθεσε επαρκή πραγματικά περιστατικά από τα οποία να προκύπτει ότι συντρέχει είτε βεβαιότητα, είτε βάσιμος κίνδυνος ή απειλή επανάληψης της συγκεκριμένης προσβολής στο μέλλον εκ μέρους των εναγομένων.

Επιπλέον απορρίφθηκε και το παρεπόμενο αίτημα περί απειλής χρηματικής ποινής σε βάρος των εναγομένων ως μέσο έμμεσης αναπληρωματικής εκτέλεσης της εκδοθησόμενης τυχόν καταδικαστικής απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Παπαχρήστος, υποστήριξε στην αγωγή του ότι ορισμένα σημεία από δύο άρθρα του Θ. Καρτερού, «Γάμα!» και «Με το ταίρι του και τον Πρετεντέρη του» τον εμφάνιζαν «ως κατευθυνόμενο όργανο εμπαθούς δημοσιογραφίας, εντεταλμένο σε δολοφονία χαρακτήρων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του Αλ. Τσίπρα».