Απορρίφθηκε το αίτημα του προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», Κώστα Καταραχιά, για προσωρινή διακοπή της απόλυσής του, με το διαστήριο να ορίζει την 25η Μαϊου ως δικάσιμο της υπόθεσης.

Ads

Είναι ο μοναδικός σε όλη τη χώρα γιατρός, του οποίου η σύμβαση, η οποία έληξε στις 31 Μαρτίου, δεν παρατάθηκε μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ είχε προηγηθεί η μετακίνησή του στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Σωτηρία, λίγο μετά τις καταγγελίες που είχε κάνει το Σωματείο για ελλιπή μέτρα προστασίας απέναντι στον ιό.

Η δίκη στην Ευελπίδων, όπου έγινε και συγκέντρωση αλληλεγγύης στον γιατριό συνδικαλιστή, κράτησε περίπου μία ώρα. Υπέρ του απολυμένου κατέθεσαν η ΑΔΕΔΥ, η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) και η ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς). Υπέρ της διοίκησης του νοσοκομείου τάχτηκαν η 1η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας διά των νομικών συμβούλων τους. Η τελευταία εκπροχώπηση εκλαμβάνεται από τους εργαζόμενους και ως έμμεση πολιτική πίεση προς το δικαστήριο.

Οι συνήγοροι του γιατρού παρουσίασαν το καθεστώς τρομοκρατίας που επέβαλε η διοίκηση από τη στιγμή που επέλεξε επί πανδημίας να μην ανανεώσει τις συμβάσεις όσων τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες στο ογκολογικό νοσοκομείο.

Ads

Ειδικότερα, μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών η διοίκηση ανέστειλε την απόφασή της και ανανέωσε τις συμβάσεις των άλλων 7 επικουρικών γιατρών, πλην του προέδρου, στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής καταστολής έναντι του υγειονομικού προσωπικού που αντιδρά στις κυβερνητικές επιλογές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζεται ένας παραπάνω γιατρός. Στο πλευρό της Ο. Μπαλαούρα, διορισμένης διοικήτριας και συζύγου του δημοσιογράφου των «Νέων», Γιώργου Παπαχρήστου, ήταν ο νομικός σύμβουλος  του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια,

«Ο Κώστας είναι ο μόνος από τους 2.000 επικουρικούς γιατρούς που η σύμβασή τους δεν παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021 αλλά λήγει σήμερα, σε μια περίοδο που αναστέλλονται άδειες γιατρών, που επιστρατεύονται ιδιώτες γιατροί», είπε μεταξύ άλλων ο συνήγορός του, Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος κατήγγειλε κυβερνητική παρέμβαση στην  Δικαιοσύνη και παραθέτοντας τις βεβαιωμένες ανάγκες και τις ελλείψεις γιατρών και ακτινοδιαγνωστών στο ογκολογικό νοσοκομείο. Η πρόεδρος του δικαστηρίου αποχώρησε χωρίς να ανακοινώσει πότε θα εκδοθεί η απόφαση.

Στην Ευελπίδων είχε συγκεντρωθεί πλήθος συναδέλφων του απολυμένου γιατρού, ενώ ο ίδιος σε δήλωσή του αμέσως μετά επανέλαβε ότι πρόκειται για μια πολιτική δίωξη.