Απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα το αίτημα του ανακριτή να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος κάποιων εκ των κατηγορουμένων στην δικογραφία για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς Μάτι.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα του ανακριτή αφορούσε σε υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας έκρινε πως για να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος, βασική προϋπόθεση αποτελεί ο δόλος.
Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, το στοιχείο της αποδοχής του δόλου δεν προκύπτει.

Επιπλέον,  σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα  του ανακριτή περιλαμβάνονταν μόνο καταθέσεις και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη.

Ads

Κατά την κρίση του εισαγγελέα ωστόσο, ο οποίος μελέτησε την παραγγελία του ανακριτή, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι Πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπων μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Αντίθετα υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά.