Με ένταση ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας με αφορμή το αίτημα που κατέθεσε στην επιτροπή η Λίνα Νικολοπούλου (σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα) να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, και το οποίο απέρριψε η πλειοψηφία με το σκεπτικό ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Το όνομα της κ. Νικολοπούλου αναφέρεται στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς η εταιρεία της, Mindwork business solutions, είχε συνάψει συμβάσεις με τον οργανισμό για επικοινωνιακές υπηρεσίες.

Ads

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νότη Μηταράκη να κατηγορεί την πλειοψηφία λέγοντας: «Επί ένα χρόνο πετάτε λάσπη σ’ αυτή τη γυναίκα και τώρα που σας ζητάει να καταθέσει το αρνείστε», και να αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής, ο πρόεδρός της, Αντώνης Μπαλωμενάκης γνωστοποίησε ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΝΔ Μάκης Βορίδης και στη συνέχεια ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Επίσης, μετά την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής αποφασίστηκε να ζητηθούν από τις υπηρεσίες και τους φορείς όλα τα στοιχεία και οι αποφάσεις που καθόρισαν την πολιτική του φαρμάκου και συνολικά την ιατρό- φαρμακευτική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής από την προμήθεια υλικών, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Ads

Παράλληλα και σύμφωνα με την απόφαση των μελών της Επιτροπής, στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς, όπως τόνισε, ο Α. Μπαλωμενάκης «επιβεβαιώνεται η ύπαρξη έκνομων ενεργειών που συνδέονται και εφάπτονται σε πολλά σημεία με το σκάνδαλο Novartis».

Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, «στοιχεία της υπόθεσης Novartis θα παραδίδονται στην Προανακριτική και αντίστροφα».

Σε επίπεδο μαρτύρων σήμερα κατέθεσε στην επιτροπή ο πρώην υπουργός Υγείας (εξωκοινοβουλευτικός υπουργός), την περίοδο 1993-1996, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εκλήθη να καταθέσει κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, «ως ειδήμων» στα θέματα υγείας με την ιδιότητα και του πρώην υπουργού αλλά και του καθηγητή- ιατρού.