Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε το αίτημα για προσωρινή αναστολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα για λόγους υγείας. 

Ads

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε την Τετάρτη από τους δικηγόρους Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμη Σοφό με βασική επιδίωξη να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, που βρίσκεται στην 57η μέρα απεργίας πείνας και την 11η ημέρα απεργίας δίψας.  Η αναβολή ζητήθηκε μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το σχετικό αίτημα, αν και είχε τη δυνατότητα να διατάξει διακοπή της έκτισης ποινής μέχρι και πέντε μήνες.

► Διαβάστε αναλυτικά: Αίτημα για αναβολή της ποινής του Κουφοντίνα: Ολόκληρο το σκεπτικό  

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρετε. Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για αν δεχτεί ιατρική βοήθεια». 

Ads

Στη διαδικασία συμμετείχε και ο γιατρός Αναπληρωτής Διευθυντής της ΜΕΘ Εντατικολόγος, Χρήστος Γεωργιάδης, που δέχτηκε τις ερωτήσεις της έδρας σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου και απεργού πείνας. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο Δ. Κουφοντίνας «έχει νοητική διαύγεια αλλά βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης, σε ό,τι αφορά τα ζωτικά του όργανα». Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, είπε: «Ναι, υπάρχει κίνδυνος, η κατάσταση του εγκυμονεί κινδύνους». Μάλιστα, ανέφερε ότι η υγεία του είναι σε άμεσο κίνδυνο και ότι ο θάνατός του μπορεί να επέλθει «ακόμα και αύριο». 

Νωρίτερα, την απόρριψη του αιτήματος είχε προτείνει και η εισαγγελέας. Κατά την αγόρευσή της, ανέφερε ότι ο κρατούμενος αυτοβούλως υπέβαλε τον εαυτό του σε αυτή τη δοκιμασία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τις επιπλοκές στην υγεία του και ως εκ τούτου πρότεινε η αίτησή του, να μη γίνει δεκτή ως μη βάσιμη.

«Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατούμενου, με πλήρη συνείδηση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης δεν πληρείται ούτε ο άλλος όρος του νόμου αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλις σταματήσει την απεργία πείνας θα δεχτεί την ιατρική φροντίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται πως οι δύο δικηγόροι του Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν καταθέσει και δεύτερη αίτηση, η οποία αναμένεται να εξεταστεί στο Δικαστικό Συμβούλιο Εκτέλεσης Ποινών, και αφορά στην επαναμεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς όπως επισημαίνεται δεν είναι σύννομη η απόφαση για την κράτησή του στις φυλακές Δομοκού. Πάντως για τη διαδικασία εξέτασης του συγκεκριμένου αιτήματος υπάρχει ένα επιπλέον ζήτημα, διότι η γγ αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου απάντησε στην Εισαγγελέα Λαμίας ότι το πρώτο αίτημα, το οποίο έχει υποβληθεί εδώ και δυο μήνες, ακόμη εξετάζεται. Βάσει νόμου για να επανεξεταστεί το νέο αίτημα θα πρέπει πρώτα να έχει απορριφθεί το πρώτο. Ενδεχομένως λοιπόν να υπάρξει πρώτα μια απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) την Παρασκευή ή το Σάββατο. 

Η δήλωση του Θέμη Σοφού

Ο Θέμης Σοφός σχολίασε πως πρόκειται για απόδειξη για τον ισχυρισμό τον οποίο τέθηκε στην κρίση. Με όλο το σεβασμό στη μνήμη και τις οικογένειες των θυμάτων σημείωσε ότι «εδώ εφαρμόζουμε ποινική δικονομία και όχι τις εκάστοτε αντιλήψεις της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία εφαρμόζει κατά το δοκούν τις απόψεις και τις αντιλήψεις της στην εφαρμογή των αρχών και των κανόνων της σωφρονιστικής επιστήμης».

Τέλος, τόνισε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν το χαρακτήρα της καταλλαγής, της κατανόησης και της κοινωνικής επανένταξης, όχι των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και δυστυχώς υπομένουμε. «Ο σωφρονιστικός κώδικας ισχύει για όλους ανεξαρτήτως της πράξης για την οποία καταδικάστηκαν. Η Δημοκρατία δεν συγκρίνει το αξιακό της σύστημα με κανενός άλλους διότι αυτοκαταργείται» είπε χαρακτηριστικό.