Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών οι αιτήσεις αναστολής κράτησης της Ηριάννας και του συγκατηγορούμενού της Περικλή, που κρατείται με τα ίδια ελλιπή στοιχεία. Και οι δύο οδηγήθηκαν πίσω στις φυλακές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουνε μέσα!», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι οργισμένοι ενώ κάποιοι πέταξαν μπουκάλια μέσα στη δικαστική αίθουσα και έβαλαν φωτιά σε κάδους έξω από τα δικαστήρια. «Δυσάρεστη έκπληξη» χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονή, ενώ το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με νόημα πως «όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα “τυφλή”, ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως».

Ads

Νωρίτερα, αρνητική ήταν η πρόταση του εισαγγελέα για την αναστολή της ποινής της Ηριάννας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν στηρίζεται η υπέρμετρη – ανεπανόρθωτη βλάβη κατά τη φυλάκισή και κρίνεται πιθανή η τέλεση νέων εγκλημάτων. Έτσι ζητήθηκε η μη αναστολή της ποινής μέχρι την οριστική εκδίκαση της έφεσης. Ανάλογη ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα για την υπόθεση του Περικλή που εκδικάστηκε μαζί με αυτή της Ηριάννας. Ο Περικλής, συγκάτοικος του συντρόφου της Ηριάννας, έτυχε επίσης να βρίσκεται κι εκείνος στο ίδιο σπίτι και συνελήφθη με τα ίδια αμφιλεγόμενα και ελλιπή στοιχεία.

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας Ιωάννης Προβατάρης, που απέρριψε το αίτημα της Ηριάννας και του Περικλή, είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε εισηγηθεί την αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους λόγω παρέλευσης του 18μηνου, κρίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα εγκλήματα. Παράλληλα ήταν εκείνος που είχε καθυστερήσει την αποστολή προς μετάφραση της δικογραφίας της Siemens με αποτέλεσμα για 14 αλλοδαπούς κατηγορούμενους, η δίκη να αναβληθεί επ’ αόριστον.

Τελικά το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών κατά πλειοψηφία, με ψήφους 3-2. απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής της 29χρονης Ηριάννας και του 33χρονου Περικλή. Οι τρεις δικαστές αποδέχτηκαν την πρόταση του εισαγγελέα για «κίνδυνο τέλεσης όμοιων αδικημάτων» ενώ οι δύο δικαστές που μειοψήφισαν εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι η Ηριάννα Β.Λ και ο Περικλής Μ., με την επιβολή περιοριστικών όρων. Οι δύο δικαστές έκριναν βάσιμους  τους λόγους που επικαλείται η 28χρονη σχετικά με τη διδακτορική της διατριβή, όσο και τους λόγους υγείας που επικαλείται ο συγκατηγορούμενος της. Η Ηριάννα και ο Περικλής έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ξανά αίτημα αναστολής σε δύο μήνες.

Ads

Η 29χρονη Ηριάννα , υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε συλληφθεί με την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς»  καθώς διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση.  Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα το σύντροφό της, η ίδια με αφορμή τη σχέση της μαζί του και με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο μέρος δείγματος DNA, που έχει αμφισβητηθεί από βιοεπιστήμονες ακόμα και από ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ, καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό.

Από το πρωί στο Εφετείο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, όπου πραγματοποίησε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην 29χρονη. Η αίθουσα και ο προθάλαμος ήταν ασφυκτικά γεμάτα από αλληλέγγυους, με αποτέλεσμα η έδρα να ζητήσει να βγουν έξω όσοι δε χωρούσαν στην αίθουσα. Μάλιστα, απείλησε πως αν δεν μετακινηθούν οι αλληλέγγυοι, θα αναβάλει την δίκη. Τελικά αρκετός κόσμος βγήκε έξω από την αίθουσα και η διαδικασία ξεκίνησε περίπου στις 14.00.

Τι ισχυρίστηκε ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας υποστήριξε πως η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της, δηλαδή στη συλλογή υλικού και βιβλιογραφία, η οποία δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι επόμενες και κατ’ επέκταση, όπως είπε, δεν συντρέχει υπέρμετρη βλάβη για την ίδια. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ενασχόληση της με τη διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, η οποία ναι μεν βλάπτεται αλλά, κατά τον εισαγγελέα, είναι συνέπεια του εγκλεισμού της. Τέλος, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως «εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα».

Η κατάθεση της Ηριάννας

«Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου στόχο μου ήταν να στήσω μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βλάβη, πέρα από την προσωπική μου ζωή, είναι ότι καταστρέφεται αυτή η σχέση» ήταν τα λόγια της 29χρονης Ηριάννας όταν η πρόεδρος της έδρας τη ρώτησε ποια είναι η ανυπέρβλητη βλάβη που έχει υποστεί από την κράτησή της.

Όπως εξήγησε, η ζωή της μοιράζεται μεταξύ των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των επαγγελματικών εργασιών της, αναλύοντας τη συμμετοχή της σε σειρά προγραμμάτων. «Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση Ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και ο καθηγήτριες της Ηριάννας στο Πανεπιστήμιο Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μόζερ, οι οποίες τόνισαν πως η αιτούσα είναι τελειόφοιτη με 9,85 με άριστα το 10 και ότι εργάζεται στο ίδρυμα 2,5 χρόνια «Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ό,τι της συνέβη. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους», είπε η κ. Ιακώβου. Η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ είπε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.

Από την πλευρά του, ο συνήγορός της, Θοδωρής Μαντάς, επεσήμανε στο δικαστήριο ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις «προέκυψε αβίαστα το αναγκαίο και αναπόφευκτο της καθημερινής παρουσίας της Ηριάννας για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής της». Παράλληλα επισήμανε σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους παρακολούθησης πως πρώτον εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών παρά ελαχίστων εξαιρέσεων, και δεύτερον ότι η Ηριάννα δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα για εκπαιδευτική άδεια. Αναλυτικότερα υπογράμμισε πως η 29χρονη δεν έχει εκτίσει το 1/5 της πραγματικής ποινής, δηλαδή στην επίμαχη περίπτωση τα 2 χρόνια, αλλά και ότι κρατείται στις γυναικείες φυλακές Θηβών και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να μεταβαίνει στην Αθήνα, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο ίδρυμα στην περιφέρεια.